НАВИГАЦИЯ

петък, 16 август 2019 г.

ГОФРЕТИ


Моите злояди деца все пак имат няколко любими сутрешни закуски, които идват да заместят сутрешния сън на майка им. За щастие се приготвят бързо и се вмествам в правилото на 15-минутните приготовления за закуска…иначе почивните дни са си просто едни работни дни, но в домашна обстановка.
Любимите им закуски са три:
1.       Питки със сирене – тази рецепта никога не се демодира, прелита през поколенията и отново кацва на масата през капризните муцунки на децата;
2.       Палачинки – във варианта тати, това са познатите от детството големи, ароматни, тънки и жълти на цвят палачинки…Във варианта мама това са малките американски палачинки, които стават за 15 минутки и, естествено, затова присъстват в много от сутрешните ни менюта.
3.       Гофрети  - след като сме посетили многобройни панаири и увеселителни паркове, трябва да кажа, че намерих рецепта, която определено конкурира в очите на децата тези пухкави и ароматни панаирджийски изкушения.
От предложената рецепта стават 10-12 броя. Трябва ви обаче гофретник – няма как да ги направите просто в тиган.










Продукти:
2 яйца - разделят се жълтъците от белтъците
1 ч.ч. прясно мляко (250 мл.)
1 ч.ч. брашно (250 мл)
1 ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сол
1/2 ампула ванилова есенция
3 с.л. кристална захар
1/3 ч.ч. слънчогледово олио (75 мл.)
Малко масло за намазване на гофретника

Приготвяне:
1.       Гофретникът се загрява и намазва с разтопено масло.
2.       В купа се смесват брашното, солта и бакпулверът.
3.       Добавят се жълтъците и постепенно се добавя прясното мляко и олиото, като сместа се разбърква с електрически миксер. Прибавя се ваниловата есенция.
4.        Отделно, белтъците се разбиват на сняг и се разбъркват внимателно с дървена шпатула в сместа за гофрети.
5.       В гнездата на гофретника се изсипва по едни черпак от сместа като се разпределя равномерно, така че да на прелива.
6.       Пекат се до готовност- в нашия случай, гофретникът светва зелено, когато са изпечени.

По отношение на гарнирането им, децата най-често ги поръсват с пудра захар, мажат ги с Нутела или мед. Аз ги обичам и със сирене Филаделфия, но може да се гарнират според вашето въображение.


Няма коментари:

Публикуване на коментар