сряда, 28 май 2025 г.

МАСЛЕНКИ С ОРЕХИ И ПОРТОКАЛОВИ КОРИЧКИ

 Тръгнах с идеята да правя арменски сладки. Бяхме поканени на вечеря у приятели арменци и исках да ги изненадам и покажа уважение като им занеса една кутия от арменските сладки. Не разполагах с достатъчно време обаче да подготвя парено тесто и затова пристъпих към вариант две - любими маслени сладки, чиято рецепта знам от сестра ми. Дообогатих я обаче със захаросани портокалови корички и стана просто чудесна.

След това я правих още два пъти, тъй като децата ометоха една тава моментално. От втората тава им слагах през седмицата сладки добавки към закуската в училище.

Така че нищо не остана, но това е съдбата на всяка вкусна рецепта – резултатът изчезва без следа.







Продукти:

100 г пудра захар

200 г масло

300 г и 1 сл бяло брашно

2 жълтъка

1 ванилия

Орехови ядки – всяка ядка се прави на осем парченца

50 г захаросани портокалови корички- купувам ги в пакетче в Кауфланд.

Пудра захар за поръсване

Приготвяне:

1.     Маслото (леко омекнало) се разбива с пудрата захар. Добавят се жълтъците, ванилията и брашното и се омесва тесто. Оставя се в хладилника увито в прозрачно фолио 30 мин да стегне.

2.     От тестото се късат малки парчета, от които после ще се оформят топчета. В средата на всяко парченце тесто се поставят няколко ситно нарязани портокалови корички (те се продават нарязани). Късчето се оформя на топче.

3.      Поставят се върху хартия за печене в подходяща широка тава. Във всяка топчица се прави трапчинка и там се поставя 1/8 орехова ядка.

4.     Мажат се с белтък.

5.     Пекат се в предварително загрята фурна за 15-20 мин на 18 градуса.


6.     След изваждане от фурната се оставят да изстинат и се поръсват с пудра захар.




Няма коментари:

Публикуване на коментар