Тръгнах с идеята да правя арменски сладки. Бяхме поканени на вечеря у приятели арменци и исках да ги изненадам и покажа уважение като им занеса една кутия от арменските сладки. Не разполагах с достатъчно време обаче да подготвя парено тесто и затова пристъпих към вариант две - любими маслени сладки, чиято рецепта знам от сестра ми. Дообогатих я обаче със захаросани портокалови корички и стана просто чудесна.
След това я правих още два пъти, тъй като децата ометоха една тава
моментално. От втората тава им слагах през седмицата сладки добавки към
закуската в училище.
Така че нищо не остана, но това е съдбата на всяка вкусна рецепта –
резултатът изчезва без следа.
Продукти:
100 г пудра захар
200 г масло
300 г и 1 сл бяло брашно
2 жълтъка
1 ванилия
Орехови ядки – всяка ядка се прави на осем парченца
50 г захаросани портокалови корички- купувам ги в пакетче в Кауфланд.
Пудра захар за поръсване
Приготвяне:
1.
Маслото
(леко омекнало) се разбива с пудрата захар. Добавят се жълтъците, ванилията и
брашното и се омесва тесто. Оставя се в хладилника увито в прозрачно фолио 30
мин да стегне.
2.
От
тестото се късат малки парчета, от които после ще се оформят топчета. В средата
на всяко парченце тесто се поставят няколко ситно нарязани портокалови корички
(те се продават нарязани). Късчето се оформя на топче.
3.
Поставят се върху хартия за печене в подходяща
широка тава. Във всяка топчица се прави трапчинка и там се поставя 1/8 орехова
ядка.
4.
Мажат
се с белтък.
5.
Пекат
се в предварително загрята фурна за 15-20 мин на 18 градуса.
6.
След
изваждане от фурната се оставят да изстинат и се поръсват с пудра захар.