сряда, 28 май 2025 г.

МАСЛЕНКИ С ОРЕХИ И ПОРТОКАЛОВИ КОРИЧКИ

 Тръгнах с идеята да правя арменски сладки. Бяхме поканени на вечеря у приятели арменци и исках да ги изненадам и покажа уважение като им занеса една кутия от арменските сладки. Не разполагах с достатъчно време обаче да подготвя парено тесто и затова пристъпих към вариант две - любими маслени сладки, чиято рецепта знам от сестра ми. Дообогатих я обаче със захаросани портокалови корички и стана просто чудесна.

След това я правих още два пъти, тъй като децата ометоха една тава моментално. От втората тава им слагах през седмицата сладки добавки към закуската в училище.

Така че нищо не остана, но това е съдбата на всяка вкусна рецепта – резултатът изчезва без следа.







Продукти:

100 г пудра захар

200 г масло

300 г и 1 сл бяло брашно

2 жълтъка

1 ванилия

Орехови ядки – всяка ядка се прави на осем парченца

50 г захаросани портокалови корички- купувам ги в пакетче в Кауфланд.

Пудра захар за поръсване

Приготвяне:

1.     Маслото (леко омекнало) се разбива с пудрата захар. Добавят се жълтъците, ванилията и брашното и се омесва тесто. Оставя се в хладилника увито в прозрачно фолио 30 мин да стегне.

2.     От тестото се късат малки парчета, от които после ще се оформят топчета. В средата на всяко парченце тесто се поставят няколко ситно нарязани портокалови корички (те се продават нарязани). Късчето се оформя на топче.

3.      Поставят се върху хартия за печене в подходяща широка тава. Във всяка топчица се прави трапчинка и там се поставя 1/8 орехова ядка.

4.     Мажат се с белтък.

5.     Пекат се в предварително загрята фурна за 15-20 мин на 18 градуса.


6.     След изваждане от фурната се оставят да изстинат и се поръсват с пудра захар.




сряда, 2 април 2025 г.

ПИЛЕШКО С КУСКУС


 Във Франция рецептите с кускус са доста разпространени, поради традиционно силните им връзки със Северна Африка. Децата свикнаха с тази гарнитура, която често похапват в училище, а на мен ми е много по-лесно да я правя, вместо обичайните картофи и ориз.

Тази рецепта е северноафриканска. В нея пилешкото се маринова с комбинация от типични подправки (кориандър, кимион, червен пипер и кайенски пипер), които му придават лют вкус и може да се сервира с лека салата. Освен това обаче в него се чувства и свежестта на пресните подправки- магданоз и кориандър.

В кускуса пък има сушени плодове и домати, което го прави дъхав и екзотичен.

В ястието има много малко мазнини- едва 13 г на порция, от които 2 г наситени мазнини.

Другото му предимство е, че се приготвя изключително бързо, за по-малко от 10 минути. Отнема време мариноването, затова си предвидете два часа поне, но може да мариновате пилешкото от предната вечер.




Продукти:

4 парчета обезкостени пилешки гърди без кожа, около 125 г всяко

За маринатата:

2 сл зехтин екстра върджин

1 щипка кайенски ( лют червен) пипер

1 сл нарязан пресен кориандър

½ чл смлян кориандър

½ чл смлян кимион

1 скилидка чесън, пресована

Сокът на 1 лимон

1 чл червен пипер

2 сл нарязан пресен магданоз

Сол и черен пипер

За кускуса:

175 г кускус

25 г сушени праскови, ситно нарязани

25 г стафиди

175 г нарязани домати

1 сл пресен кориандър

1 сл зехтин

 

Приготвяне:

1.     Маринатата се приготвя като в дълбока чинния се смесват зехтинът, кайенският пипер, пресният и смленият кориандър, кимионът, чесънът, лимоновият сок, червеният пипер и магданозът. Сместа се подправя със сол и черен пипер.

2.     Правят се няколко разреза в пилешките гърди. Парчетата се поставят в маринатата и се покриват добре с нея като тя се втрива в тях. Месото с маринатата се поставя в похлупен съд и се прибира в хладилник за поне 2 часа.

3.     Кускусът се изсипва в дълбока купа и се залива с 300 мл вряла вода. Отгоре се похлупва с капак или чиния и се оставя да кисне 5 мин, за да набъбне.

4.     Към него се добавят прасковите, стафидите, доматите, зехтинът, и кориандърът. Подправя се със сол и черен пипер, похлупва се отново и се оставя настрани.

5.     Пилето се запържва с малко зехтин по 3-4 минути от всяка страна в умерено загрят тиган. Реже се на филийки и се поднася върху канапе от кускуса.




 

 

четвъртък, 20 март 2025 г.

ПИЛЕШКО С АСПЕРЖИ ВЪВ ВИНЕН СОС

Рецептата е за задушено пилешко месо, с лек винен сос и аспержи. Изисква се само минимална топлинна обработка, съставките са лесни за набавяне и става изключително бързо ( около 25 мин, заедно с подготовката, която е около 5 мин).

Аспержите в Елзас, където живеем, са продукт местно производство. Отглеждани в региона от края на XIX в., 95 % от елзаските аспержи са бели, тъй като се берат веднага след като се появят в почвата.

За тази рецепта избрах обаче зелени аспержи. Те също много добре се съчетават с местните бели вина: например минерални такива като ризлинг или силванер. Зелените аспержи имат по-силен вкус от белите аспержи и в ястия приличат повече на зелен зеленчук, което беше и търсения от мен ефект - повече свежест в една пролетна гозба.









 

Продукти за 4 порции:

4 парчета обезкостени пилешки  гърди без кожа, около 125 г всяко.

1 дафинов лист

2 глави лук шалот, ситно нарязани

150 мл пилешки бульон

125 мл бяло сухо вино

225 г аспержи, нарязани на половини (от по около 7 см всяко)

2 сл царевично брашно

150 мл обезмаслено прясно мляко

Сол и черен пипер

Приготвяне:

1.      Нарязваме пилешките гърди на средно големи парчета. Подреждаме ги на един пласт в широк тиган и добавяме дафиновия лист и лука. Заливаме с бульона и виното и оставяме да заври. След това намаляваме котлона и оставяме ястието да се готви на тих огън 20 мин, похлупено. Обръщаме месото след първите 10 минути.

2.      Сваряваме аспержите в кипяща, леко подсолена вода за 4-5 мин., докато омекнат. Отцеждаме и ги оставяме настрана.

3.      Изваждаме пилешкото от тигана и го поддържаме топло.

4.      Прецеждаме топлия бульон.

5.      Изсипваме брашното в по-дълбок тиган и към него постепенно добавяме с бъркане прецедения бульон и прясното мляко. Варим соса докато се сгъсти и внимаваме да не станат бучки - бъркаме постоянно, за да стане сосът гладък.

6.      Подправяме соса със сол и черен пипер.

7.      Добавяме аспержите в соса да се загреят за една минута.

8.      Подреждаме пилешкото по чиниите, около него нареждаме аспержите и заливаме със соса.

9.      Преди поднасяне, можем да украсим с пресен магданоз. Аз поръсих с лют червен пипер.

Може да се сервира и с пюре от моркови или картофи.

 
 

 

събота, 15 март 2025 г.

РИБА ПО СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ

 На фермерския пазар има щанд за прясна риба, откъдето започват много мои кулинарни вдъхновения. В повечето рецепти, които съм опитвала рибата е печена или пържена, с някаква гарнитура към нея и/или някакво вкусно кремообразно сосче.

Но напоследък обръщам внимание повече на готвената риба – нещо като рибена яхния, в какви ли не разновидности. Много по-лесно ми върви за хапване и дори да не я мариновам предварително, попива прекрасно ароматите на подправките.

Наскоро бяхме в Алгарве, Португалия и много ми допадна тяхното ястие катаплана ( което ще кача допълнително, след като намеря време да го приготвя). Разбира се, то се готви в специален съд, който бих сравнила като ефект с таджин, но го споменавам изобщо, защото в рибения му вариант ястието много напомня на вкус на тази риба по средиземноморски. Последната катаплана, която опитах във Фаро включваше три вида бяла риба, както и морски дарове – някакво вълшебство!

Тази рецепта е доста по-проста за изпълнение и не изисква специални екзотични съдове, един обикновен среден по размер гювеч или йенски съд с капак ще свършат работа. Но пък е чудесна на вкус.

Оригиналната рецепта се приготвя с котлети от риба меч или тон. Пробвах обаче и нетлъста бяла риба като треска и става дори по-вкусно. Изберете такава бяла риба обаче, чието месо няма напълно да се разпадне при готвенето, защото е по-приятно да останат по едри парчета, за да се чувства вкусът им.

И последно- съдържанието на мазнини в това ястие е изключително ниско – ако приемем, че то стига за четири порции, то във всяка порция има едва 8 г мазнини, от които 2 г наситени мазнини)- какво по-хубаво в началото на пролетта, когато почваме да готвим тялото си за по-лека и диетична храна?





Продукти:

2 чл зехтин

1 сл бяло сухо вино

2 стръка целина, нарязани на тънки кръгчета

1 скилидка чесън, нарязана на тънки резенчета

150  г червен лук, нарязан на шайби

600 г домати

1 лимон, нарязан на тънки кръгчета

2 сл доматено пюре

1 чл захар

4 рибни котлета ( риба меч или тон), около 125 г всеки

3 стръка пресен розмарин

3 сл нарязан пресен риган или 1 сл сушен риган

Сол и черен пипер

Приготвяне:

1.     Зехтинът и виното се загряват на котлона в гювеч. Вътре се изсипват целината, чесънът и лукът и се задушават  5-6 минути, докато омекнат, като често се разбъркват.

2.     Доматите се нарязват на едро и се добавят заедно с резените лимон, доматеното пюре и захарта. Сместа се оставя да заври и се вари 2-3 минути като се разбърква, докато поомекнат доматите.

3.     Рибата се подрежда на един пласт върху зеленчуците. Между парчетата се поставят стръковете розмарин, отгоре се поръсва риган, сол и черен пипер на вкус.

4.     Гювечът се похлупва  и се оставя ястието да се вари 10-15 минути, докато месото на рибата почти се стегне. Периодично се залива със соковете, които е изпуснало.

Гарнира се с нарязан риган и стръкове розмарин. Може да се сервира с ориз или зелена салата например, но ние го ядем само с филийка препечен черен хляб или кето хляб от семена.

Ако ползвате бяла риба, не е нужно да ползвате рибни котлети- рибата ще ке разпадне от готвенето върху зеленчуците. Разбъркайте я в него, става чудесна рибна яхния и ако поотлежи още една нощ в хладилника, става даже още по-вкусна.