вторник, 6 ноември 2018 г.

КРЕМ КАРАМЕЛ


След като овладяхме „тиквените си симптоми“ – разбирайте да правим тиквени сладкиши един след друг, дойде време за любимия ми от детството крем карамел. Не че има нещо ново в него– дори и рецептите в нета много слабо се различават една от друга - някои добавят в карамела лимонов сок, други не, някои добавят във водата на водната баня кубчета лед, други не, някои слагат 4 яйца, други 8 – но така или иначе основните съставки са четири: яйца, захар, мляко и ванилия.
Крем карамелът е като любимата ми есен – топъл, богат на вкус и аромат, в меки златно-карамелени багри. Веднъж като сме овладели техниката на приготвяне, можем да добавяме и допълнителни съставки - като например тиква (е, да отново!).
Без повече обяснения, да пристъпим към рецептата:










Продукти:
1 л. прясно мляко
8 яйца
200 г захар
2 ч.л. ванилов екстракт
За карамела: 200 г захар
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. вода
Приготвяне:
1.   Яйцата се разбиват със захарта, за предпочитане с телена бъркалка. Не че няма да стане, ако ги разбиете с миксер, но идеята е да не се вкарва много въздух в сместа, за да се запази консистенцията по-плътна и еднородна. Прибавя се затопленото мляко и се бърка до пълното разтопяване на захарта. Накрая се добавя и ванилията и се оставя на страна, до приготвяне на карамела.
2.   Карамелът се приготвя като захарта се смесва с лимоновия сок и водата и се изсипва в тефлонов съд на умерен огън на котлона като се разбърква, докато цветът стане златист – но не кафяв, за да не стане вкусът горчив. Може и да сложите само захар, но ако после слоят карамел по дъното е малко по-плътен, ще се втвърди, което лично аз не обичам.
3.   Карамелът се разпределя на дъното на формичките, в които ще се пече кремът. Слага се поне по една супена лъжица карамел.
4.   Върху него се изсипва кремът и формичките се подреждат в тава, пълна с вода, до нивото, на което е самият крем в купичките.
5.   По отношение на печенето: фурната се загрява предварително на 140 градуса и крем карамелът се пече 1 час – 1.30 мин. , в зависимост от печката, разбира се, докато отгоре се получи хрупкава, карамелена коричка. Целта при печенето е да не заври водата около купичките, затова ако това се случи, може да добавите студена вода или лед.
6.   След като изключите фурната, можете да оставите крема да изстива във водната баня. После се прибира в хладилник.
7.   Кремът може да се консумира директно от формичките. Моите са порцеланови и са достатъчно красиви, за да бъдат сервирани на масата. Ако искате, можете да обърнете крема в чинийка като прокарате нож по стените на формата, за да излезе целия и накрая почукате по дъното като го обърнете, за да изтече отгоре карамелът.


Няма коментари:

Публикуване на коментар