Продължаваме с тиквената
тематика.
Много обичам както вкуса, така и вида на тиквите. Особено на тези, които ми напомнят на каретата на Пепеляшка – тумбести и с ярко оранжеви премени, в които има някаква весела нотка, усмивка от палитрата на есента. Няма за мен сезон с по-привлекателни багри и същевременно по-носталгичен, по-мек и деликатен от топлата златна есен. Една разходка в притихналия парк, един излет по покритите с нападали листа поляни на есенните гори и целият стрес от седмицата ме напуска.
Много обичам както вкуса, така и вида на тиквите. Особено на тези, които ми напомнят на каретата на Пепеляшка – тумбести и с ярко оранжеви премени, в които има някаква весела нотка, усмивка от палитрата на есента. Няма за мен сезон с по-привлекателни багри и същевременно по-носталгичен, по-мек и деликатен от топлата златна есен. Една разходка в притихналия парк, един излет по покритите с нападали листа поляни на есенните гори и целият стрес от седмицата ме напуска.
За да ви потопя в топлите прегръдки
на есента и да ви пратя малко слънчеви лъчи от притихналата красота на есенен
Елзас, ще споделя две снимки от разходка в лозята на Кайзерсберг:
И сега вече да минем на
тиквеното изкушение.
Продукти:
2 ч.ч. обикновено брашно
2 ч.ч. захар
2 ч.л. канела
1 ½ ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. смляно индийско
орехче
1/2 ч.л. сол
4 яйца
400 г. пюре от тиква
1 ч.ч. слънчогледово олио
Приготвяне:
Времетраене:
20 минути; Печене: 40 мин.
1.
В купа се смесват брашното, захарта,
канелата, индийското орехче, содата и солта.
2.
В друга купа се разбиват с миксер мокрите съставки – яйцата, тиквеното пюре и
олиото, до получаване на гладка смес.
3.
Добавят се към сухите съставки и се разбиват
добре с миксера, около минута.
4.
Сместа се изсипва във форма за кейк или
тавичка с размери 33-23-5 см. Аз използвах две различни форми – кръгла и
правоъгълна.
5.
Кейкът се пече в загрята фурна на 180 градуса
за 40-45 мин. или докато забодената в средата клечка за зъби излезе суха.
По желание, кейкът може да
се поднесе с карамелен сос:
Продукти
за соса:
1 ½ ч.ч. кафява захар
3 с.л. обикновено брашно
Сол на върха на ножа
1 1/4 ч.ч. вода
2 с.л. масло
½ ч.л. ванилова есенция
Приготвяне
на соса:
В тенджера се смесват
кафявата захар, брашното и солта. С разбъркване се добавят водата и маслото. Сместа
се слага да заври на средна температура и се бърка 3 минути. След като се
отмести то котлона ,се добавя ванилията. Изсипва се в подходящ съд.
Сосът се поднася топъл, с
изстиналия кейк.
Няма коментари:
Публикуване на коментар