сряда, 31 октомври 2018 г.

ТИКВЕН КЕЙК С КАРАМЕЛЕН СОС


Продължаваме с тиквената тематика. 



Много обичам както вкуса, така и вида на тиквите. Особено на тези, които ми напомнят на каретата на Пепеляшка – тумбести и с ярко оранжеви  премени, в които има някаква весела нотка, усмивка от палитрата на есента. Няма за мен сезон с по-привлекателни багри и същевременно по-носталгичен, по-мек и деликатен от топлата златна есен. Една разходка в притихналия парк, един излет по покритите с нападали листа поляни на есенните гори и целият стрес от седмицата ме напуска.
За да ви потопя в топлите прегръдки на есента и да ви пратя малко слънчеви лъчи от притихналата красота на есенен Елзас, ще споделя две снимки от разходка в лозята на Кайзерсберг:




И сега вече да минем на тиквеното изкушение.
Продукти:
2 ч.ч. обикновено брашно
2 ч.ч. захар
2 ч.л. канела
1 ½ ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. смляно индийско орехче
1/2 ч.л. сол 
4 яйца
400 г. пюре от тиква
1 ч.ч. слънчогледово олио

Приготвяне:
Времетраене: 20 минути; Печене: 40 мин.
1.   В купа се смесват брашното, захарта, канелата, индийското орехче, содата и солта.
2.   В друга купа се разбиват с миксер  мокрите съставки – яйцата, тиквеното пюре и олиото, до получаване на гладка смес.
3.   Добавят се към сухите съставки и се разбиват добре с миксера, около минута.
4.   Сместа се изсипва във форма за кейк или тавичка с размери 33-23-5 см. Аз използвах две различни форми – кръгла и правоъгълна.
5.   Кейкът се пече в загрята фурна на 180 градуса за 40-45 мин. или докато забодената в средата клечка за зъби излезе суха.












По желание, кейкът може да се поднесе с карамелен сос:
Продукти за соса:
1 ½ ч.ч. кафява захар
3 с.л. обикновено брашно
Сол на върха на ножа
1 1/4 ч.ч. вода
2 с.л. масло
 ½ ч.л. ванилова есенция
Приготвяне на соса:
В тенджера се смесват кафявата захар, брашното и солта. С разбъркване се добавят водата и маслото. Сместа се слага да заври на средна температура и се бърка 3 минути. След като се отмести то котлона ,се добавя ванилията. Изсипва се в подходящ съд.
Сосът се поднася топъл, с изстиналия кейк.


Няма коментари:

Публикуване на коментар