неделя, 22 декември 2013 г.

Коледно гърне

Ето и последната рецепта за годината. Както очаквано, става въпрос за семейна гозба, богата и питателна, от онези, които събират весели роднини около трапезата и се комбинират с отлежало червено винце.



Продукти:
1 кг свински вратни пържоли
200 г топено сирене
1 чч бяло вино
450 г стрерилизирани гъби (става и с пресни)
200 мл готварска сметана
4 кисели краставички
2 глави кромид лук
1 сл универсална подправка (напр. Вегета)
Сол и черен пипер на вкус
Олио за намазване на съда за печене

Приготвяне:
1.      Пържолите се изтъняват с чукче и се овкусяват със соб и черен пипер. Нареждат се в глинен съд, предварително намазан с олио.
2.      Върху всяка от пържолите се поставя топено сирене и гъби (цели или на големи парчета).
(на снимката още не съм сложила гъбките:), ама вече бързах да снимам)



3.      Прибавят се нарязаните на колелца кисели краставички и лук, универсалната подправка, виното и сметаната. Съдът се покрива с капак (или алуминиево фолио) и се поставя в студена фурна, която постепенно се загрява до 200 градуса. От този момент се пече един час.




(адаптирана от "Звездните рецепти на десетилетието" на Иван Звездев)



Няма коментари:

Публикуване на коментар