събота, 21 декември 2013 г.

Коледен кейк с фурми и орехи

Най-сетне дойдоха почивните дни, началото на коледните празници. Ще завърша постовете в блога само с коледни рецепти, защото сега е мигът за пищни трапези, кулинарни изненади, семейни вечери и обяди. Обожавам коледното време, познатите коледни песни, коледния дух, пъстрите опаковки под елхата, мигащите светлини сред клонките й, бляскавите играчки  и най-вече възможността да бъдем със семействата си и да се радваме на тяхното внимание и компания.
Днес ви предлагам едни коледен кейк, който събра овациите на гостите ми тази седмица и направи финала на вечерята по-коледен. Цялата къща ухаеше на богатите подправки, когато се опече. Честно казано предпочитам подобни десерти пред бисквитки и меденки, които, макар и красиви, са по-еднообразни като вкус, а нали винаги търсим новото и интересното?



Продукти:
2 ½ чч нарязани фурми
1 ½ чч вряла вода
1 ½ чл сода бикарбонат
2 сл масло, размекнато
1 ¼ чч захар
1 яйце
1 ампула ванилова есенция
1 ¾  чч обикновено брашно
По ¼ чл смлян джинджифил,канела, индийско охерче и карамфил
1 ½ чч смлени орехи

За соса: 1 пакетче крема сирене (85 г) размекнато
2 сл нарязани фурми
1 сл едро смлени орехи
1 сл прясно мляко
Вместо соса може да направите глазура, с която да намажете кейка – или отделните филийки кейк
За глазурата
2 чч пудра захар
3-4 сл топло прясно мляко
1 сл размекнато масло
1 чл ванилова есенция
½ чл лимонена есенция

Приготвяне:
1.      Фурмите се слагат в купа и се заливат с врялата вода и содата.
2.      В голяма купа се разбиват маслото и захарта, до пухкава смес. добавят се (отново с разбиване) яйцето и ванилията. Отделно се разбъркват брашното и подправките. Те постепенно се прибавят към кремообразната смес като се редуват със сместа с фурмите. Накрая се слагат и орехите и се разбъркват внимателно.
3.      Изсипва се в намаслена правоъгълна форма за кейк. Пече се на 180 градуса 60 минути или докато се забоде клечка за зъби и тя излезе чиста. Кексът се оставя във формата 10 минути преди да се извади.
4.      В купа се разбърква сосът и се оставя покрит в хладилника за час. Поднася се заедно с кейка.

Забележка: аз предпочетох да го поднеса с купичка глазура и гостите ми си мажеха по малко глазура върху парчетата – беше невероятно на вкус, богато откъм подправки и дъхаво, заради чудесната маслена глазура.



Няма коментари:

Публикуване на коментар