доколкото разбрах ,имало спор дали тези милинки наистина са сливенски- мен този спор обаче не ме интересува- итова ,което е безспорно е, че са много вкусни и лесни за приготвяне. можете да си направите тестото и от вечерта, за да си втасват спокойно и сутринта само да ги метнете във фурната.
Приятен апетит!
За 40 бр милинки
Продукти:
1 кубче прясна
мая (20 г)
250 мл хладка
вода
600 г брашно
2 яйца
1 сл захар
1 чл сол
За заливката:
75 г масло
2 сл брашно
2 щипки сол
Пудра захар за
поръсване
Приготвяне:
1.
Маята
за разтваря в хладка вода.
2.
Брашното
се пресява, изсипва се в купа и в средата му се прави кладенче. Там се
изсипват разтворената мая, яйцата, солта
и захарта. Омесва се меко тесто, докато стане гладко и не лепи.
3.
Тестото
се накъсва на 40 малки топчета и те се подреждат на разстояние 1 см едно от
друго в тава, постлана с хартия за печене. Оставят се да втасат час, час и
половина, докато запълнят тавичката и удвоят обема си.
4.
Заливката
се прави като с разтопеното масло се разбъркват брашното и солта. Охлажда се и с
нея се намазват втасалите милинки.
5.
Пекат
се в предварително загрята фурна на 190 градуса, докато се зачервят. Изваждат се,
поръсват се с пудра захар и се поднасят.
Няма коментари:
Публикуване на коментар