вторник, 10 ноември 2015 г.

Сливенски милинки

Поредната приятна съботно-неделна закуска - за тази рецепта ме вдъхнови синът ми, едно твърде злоядо дете, което мерна тази рецепта в едно списание и замрънка да му приготвя милинки. Захванах се с ентусиазъм, не че той ги опита после...За сметка на това ние с татко му добре си ги хапнахме, че и госит почерпихме.
доколкото разбрах ,имало спор дали тези милинки наистина са сливенски- мен този спор обаче не ме интересува- итова ,което е безспорно е, че са много вкусни и лесни за приготвяне. можете да си направите тестото и от вечерта, за да си втасват спокойно и сутринта само да ги метнете във фурната.
Приятен апетит!



За 40 бр милинки
Продукти:
1 кубче прясна мая (20 г)
250 мл хладка вода
600 г брашно
2 яйца
1 сл захар
1 чл сол
За заливката:
75 г масло
2 сл брашно
2 щипки сол
Пудра захар за поръсване
Приготвяне:
1.       Маята за разтваря в хладка вода.
2.       Брашното се пресява, изсипва се в купа и в средата му се прави кладенче. Там се изсипват  разтворената мая, яйцата, солта и захарта. Омесва се меко тесто, докато стане гладко и не лепи.

3.       Тестото се накъсва на 40 малки топчета и те се подреждат на разстояние 1 см едно от друго в тава, постлана с хартия за печене. Оставят се да втасат час, час и половина, докато запълнят тавичката и удвоят обема си.





4.       Заливката се прави като с разтопеното масло се разбъркват брашното и солта. Охлажда се и с нея се намазват втасалите милинки.

5.       Пекат се в предварително загрята фурна на 190 градуса, докато се зачервят. Изваждат се, поръсват се с пудра захар и се поднасят.













Няма коментари:

Публикуване на коментар