Имам рецептата за този пай от една приятелка - унгарски дипломат. Преди години, когато се събирахме на парти, тя носеше от него и всички много го харесваха. Бях забравила за него допреди няколко дни, когато ровейки в един вехтичък кулинарен тефтер, погледът ми попадна на него. и тъй като имах ябълки и конфитюр, се заех да го пресъздам.
Продукти:
8 средни ябълки
3 сл захар
1 чл канела
1 яйце и 1 жълтък за намазване
1 конфитюр от праскови
За тестото:
250 г масло
400 г брашно
2 сл захар
Щипка сол
Половин кубче мая
50 мл прясно мляко
½ сл захар
Приготвяне
1. В 50 мл
затоплено мляко се размива маята, заедно с ½ сл захар и се изчаква да шупне.
2. Отделно се
размесват заедно студеното масло на парченца , брашното, 2 сл захар и щипка
сол. Добавя се яйцето. Замесва се тесто, след което се увива в прозрачно фолио
и се оставя за 30 мин в хладилника.
3. Ябълките
се белят, почистват и режат на средно дебели филийки. Слагат се в тенджера с 3
сл захар и се задушават 15 минути. Кат опоизстинат се смесват с 1 чл канела
4. От тестото
се разточват две кори. Формата за пай се намазва с масло и отгоре се разстила
едната кора, така че да остане извън формата поне по 1 см от всяка страна. Маже
се с конфитюра.
Отгоре се изсипва ябълковата смес .
Покрива се с втората кора,
първата се прищипва по краищата към втората, така че да не се отвори. Надупчва се
отгоре с вилица на няколко места.
5. Пече се в
загрята фурна на 180 градуса за 25 минути. Като се извади, може да се поръси с
ванилова захар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар