понеделник, 16 ноември 2015 г.

Унгарски ябълков пай



Имам рецептата за този пай от една приятелка - унгарски дипломат. Преди години, когато се събирахме на парти, тя носеше от него и всички много го харесваха. Бях забравила за него допреди няколко дни, когато ровейки в един вехтичък кулинарен тефтер, погледът ми попадна на него. и тъй като имах ябълки и конфитюр, се заех да го пресъздам. 


Продукти:
8 средни ябълки
3 сл захар
1 чл канела
1 яйце и 1 жълтък за намазване
1 конфитюр от праскови
За тестото:
250 г масло
400 г брашно
2 сл захар
Щипка сол
Половин кубче мая
50 мл прясно мляко
½ сл захар
Приготвяне
1.     В 50 мл затоплено мляко се размива маята, заедно с ½ сл захар и се изчаква да шупне.
2.     Отделно се размесват заедно студеното масло на парченца , брашното, 2 сл захар и щипка сол. Добавя се яйцето. Замесва се тесто, след което се увива в прозрачно фолио и се оставя за 30 мин в хладилника.
3.     Ябълките се белят, почистват и режат на средно дебели филийки. Слагат се в тенджера с 3 сл захар и се задушават 15 минути. Кат опоизстинат се смесват с 1 чл канела
4.     От тестото се разточват две кори. Формата за пай се намазва с масло и отгоре се разстила едната кора, така че да остане извън формата поне по 1 см от всяка страна. Маже се с конфитюра. 
 


Отгоре се изсипва ябълковата смес . 

Покрива се с втората кора, първата се прищипва по краищата към втората, така че да не се отвори. Надупчва се отгоре с вилица на няколко места.

5.     Пече се в загрята фурна на 180 градуса за 25 минути. Като се извади, може да се поръси с ванилова захар.










Няма коментари:

Публикуване на коментар