Здравейте, приятели!
Тъй като днес е последният ден от годината, реших да го споделя с вас, а за да стане още по-интересно, поканих специална дама, собственичка на кулинарен блог, който следвам и от когото се възхищавам. Дамата е Юлия Петрова-Цветанова , а блогът http://jullyinthekitchen.blogspot.bg/. Запознах се с нея във Food Bloggers Bulgaria и първото, с което я забелязах, бяха едни уникално вкусни канелени кифлички -съветвам ви да ги потърсите в блога й, а също да погледнете и другите й свежи и интересни публикации.
Сега давам думата на моята гостенка, за да ви представи новогодишната рецепта, с която иска да ни почерпи виртуално.
Наздраве, Юле и много нови кулинарни успехи през 2016 г!
Днес отивам на гости на Еми в http://cuisinaria.blogspot. bg/ с този уникално вкусен пудинг подходящ за всеки зимен празник. Уверявам ви, че няма да сгрешите, ако го включите към менюто за Новогодишната нощ!
Негов първообраз :) e Зимният Коледен пудинг на Джейми Оливър . Но аз го промених малко, тъй като нямах Панетоне, а и не ми се купуваше специално. Затова изпекох пандишпанов блат, който използвах за основа. Ето и рецептата :
За блата :
- 4 яйца
- 100 г захар
- 100 г брашно
- 1 ч.л екстракт ванилия
За пълнежа:
- 1кг сметанов сладолед с карамел
- 100 г чевени боровинки
- 50 г стафиди
- 100 г фъстъчен крокант
- 4-5 шоколадови пурички
- 2-3 с.л ром
- 2-3 с.л течен шоколад
- 1 мандарина
За заливка:
- 150 г готварски шоколад от Лидл
Приготвяне:
Форма за печене с диаметър 26 см и с подвижно дъно се застила с хартия за печене .
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват на твърд сняг заедно с щипка сол. Когато са почти готови, към тях се добавя захарта, лъжица по лъжица. Отделно се разбиват жълтъците на пухкав крем заедно с ванилията. С дървена лъжица и като се бърка леко и внимателно се добавят към белтъците. Накрая се слага и брашното- отново лъжица по лъжица. Готовата смес се изсипва в тавата. Пече се в предварително загрята фурна, на 180 градуса за 22 минути или до готовност.
Когато е готов, се оставя в тавата за няколко минути, след което се поставя на решетка до пълното му изстиване.
Нарязва се на ленти с дебелина около 1.5 - 2 см.
Кръгла купа се застила с прозрачно домакинско или с алуминиево фолио, така че да е покрита изцяло. Част от нарязаните парчета блат се нареждат по дъното и се сиропират с лъжица ром. С останалите се " обличат " стените на купата. Измазват се с течен шоколад.
На дъното се изсипва половината крокант, върху него се слага сладоледа и се заравнява с лъжица. Добавят се стафидите ,боровинките и обелената и нараязана на малки парченца мандарина, като леко се притискат.
Пуричките се натрошават на ситно и се посипват отгоре. Завършва се с крокант. Последно се поставя ред от нарязаните блатове за " капак". Сиропира се с останалия ром.
Завива се хубаво и стегнато с фолиото, за да добие правилна форма и се прибира във фризер за няколко часа.
Когато се изстуди хубаво пудингът се залива с разтопения на водна баня( може и в микровълнова) шоколад и се декорира по желание.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар