четвъртък, 31 декември 2015 г.

Моята гостенка Юлия



Здравейте, приятели!
Тъй като днес е последният ден от годината, реших да го споделя с вас, а за да стане още по-интересно, поканих специална дама, собственичка на кулинарен блог, който следвам и от когото се възхищавам. Дамата е Юлия Петрова-Цветанова , а блогът http://jullyinthekitchen.blogspot.bg/. Запознах се с нея във Food Bloggers Bulgaria и първото, с което я забелязах, бяха едни уникално вкусни канелени кифлички -съветвам ви да ги потърсите в блога й, а също да погледнете и другите й свежи и интересни публикации. 
Сега давам думата на моята гостенка, за да ви представи новогодишната рецепта, с която иска да ни почерпи виртуално. 
Наздраве, Юле и много нови кулинарни успехи през 2016 г!

Днес отивам на гости на Еми  в http://cuisinaria.blogspot.bg/ с този уникално вкусен пудинг подходящ за всеки зимен празник. Уверявам ви, че няма да сгрешите, ако го включите към менюто за Новогодишната нощ!
Негов първообраз :) e Зимният Коледен пудинг на Джейми Оливър . Но аз го промених малко, тъй като нямах Панетоне, а и не ми се купуваше специално. Затова изпекох пандишпанов блат, който използвах за основа. Ето и рецептата :



За блата :

  • 4 яйца
  • 100 г захар
  • 100 г брашно
  • 1 ч.л екстракт ванилия


За пълнежа:

  • 1кг сметанов сладолед с карамел
  • 100 г чевени боровинки
  • 50 г стафиди
  • 100 г фъстъчен крокант
  • 4-5 шоколадови пурички
  • 2-3 с.л ром
  • 2-3 с.л течен шоколад
  • 1 мандарина


За заливка:

  • 150 г готварски шоколад от Лидл



Приготвяне:

Форма за печене с диаметър 26 см и с  подвижно дъно се застила с хартия за печене .
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват на твърд сняг заедно с щипка сол.  Когато са почти готови, към тях се добавя захарта, лъжица по лъжица. Отделно се разбиват жълтъците на пухкав крем заедно с ванилията. С дървена лъжица и като се бърка леко и внимателно се добавят към белтъците. Накрая се слага и брашното- отново лъжица по лъжица. Готовата смес се изсипва в тавата. Пече се в предварително загрята фурна,  на 180 градуса за 22 минути или до готовност.
Когато е готов,  се оставя в тавата за няколко минути, след което се поставя на решетка до пълното му изстиване.


Нарязва се на ленти с дебелина около 1.5 - 2 см.
Кръгла купа се застила с прозрачно домакинско или с алуминиево фолио, така че да е покрита изцяло. Част от нарязаните парчета блат се нареждат по дъното и се сиропират с лъжица ром. С останалите се " обличат " стените на купата. Измазват се с течен шоколад.
На дъното се изсипва половината крокант, върху него се слага сладоледа и се заравнява с лъжица. Добавят се стафидите ,боровинките и обелената и нараязана на малки парченца мандарина, като леко се притискат.
Пуричките се натрошават на ситно и се посипват отгоре. Завършва се с крокант. Последно се поставя ред от нарязаните блатове за " капак". Сиропира се с останалия ром.
Завива се хубаво и стегнато  с фолиото,  за да добие правилна форма и се прибира във фризер за няколко часа.
Когато се изстуди хубаво пудингът се залива с разтопения на водна баня( може и в микровълнова) шоколад и се декорира по желание.



Да ви е сладко! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар