петък, 16 август 2019 г.

ГОФРЕТИ


Моите злояди деца все пак имат няколко любими сутрешни закуски, които идват да заместят сутрешния сън на майка им. За щастие се приготвят бързо и се вмествам в правилото на 15-минутните приготовления за закуска…иначе почивните дни са си просто едни работни дни, но в домашна обстановка.
Любимите им закуски са три:
1.       Питки със сирене – тази рецепта никога не се демодира, прелита през поколенията и отново кацва на масата през капризните муцунки на децата;
2.       Палачинки – във варианта тати, това са познатите от детството големи, ароматни, тънки и жълти на цвят палачинки…Във варианта мама това са малките американски палачинки, които стават за 15 минутки и, естествено, затова присъстват в много от сутрешните ни менюта.
3.       Гофрети  - след като сме посетили многобройни панаири и увеселителни паркове, трябва да кажа, че намерих рецепта, която определено конкурира в очите на децата тези пухкави и ароматни панаирджийски изкушения.
От предложената рецепта стават 10-12 броя. Трябва ви обаче гофретник – няма как да ги направите просто в тиган.










Продукти:
2 яйца - разделят се жълтъците от белтъците
1 ч.ч. прясно мляко (250 мл.)
1 ч.ч. брашно (250 мл)
1 ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сол
1/2 ампула ванилова есенция
3 с.л. кристална захар
1/3 ч.ч. слънчогледово олио (75 мл.)
Малко масло за намазване на гофретника

Приготвяне:
1.       Гофретникът се загрява и намазва с разтопено масло.
2.       В купа се смесват брашното, солта и бакпулверът.
3.       Добавят се жълтъците и постепенно се добавя прясното мляко и олиото, като сместа се разбърква с електрически миксер. Прибавя се ваниловата есенция.
4.        Отделно, белтъците се разбиват на сняг и се разбъркват внимателно с дървена шпатула в сместа за гофрети.
5.       В гнездата на гофретника се изсипва по едни черпак от сместа като се разпределя равномерно, така че да на прелива.
6.       Пекат се до готовност- в нашия случай, гофретникът светва зелено, когато са изпечени.

По отношение на гарнирането им, децата най-често ги поръсват с пудра захар, мажат ги с Нутела или мед. Аз ги обичам и със сирене Филаделфия, но може да се гарнират според вашето въображение.


Няма коментари:

Публикуване на коментар