четвъртък, 24 октомври 2019 г.

ТИКВЕНИ БИСКВИТИ С ШОКОЛАДОВ ЧИПС


Краят на октомври не е, както си го представях - топъл, тих и потънал в уютни, приглушени есенни багри – златно, топлокафяво, кадифено червено…Не, времето от седмици е навъсено, леко, мъгливо, измокрено и разкаляно в тревата и по улицата и сякаш не може да излезе от депресията, която го е обхванала след официалното настъпване на края на лятото. Дано след като му сменим часа този уикенд вземе, че се наспи най-сетне и да му дойде настроение!
Вярна на любимото правило да ползвам в кухнята си сезонни зеленчуци и плодове, по това време на годината обикновено посягам към тиквата…така например миналата година се бях вдъхновила от един Тиквен кейк с карамелен сос https://cuisinaria.blogspot.com/2018/10/blog-post_31.html, или пък от Тиквени курабии със стафиди https://cuisinaria.blogspot.com/2018/10/blog-post_29.html. Открих обаче, че тиквеният мотив присъства и в десертите ми към края на годината, че дори и през януари…не я пускам есента да си ходи, а тиквеният аромат и вкус са сред онези, които предпочитам за печивата…
Тази година обаче детските желания надделяха над моите кулинарни блянове и вместо странни комбинации и непознати досега рецепти, заложих на една добре позната на децата ми рецепта за Тиквени бисквити Cookies с шоколадов чипс. Трябваше да видите как обикалят около фурната и душат въздуха, барабар с кучето. Тава и половина изчезна за десет минутки, а останалата тава отиде в кутийките им за закуска през седмицата и едвам я опазих (от себе си).
Не се колебайте да ги пробвате – ако сте сварили тиквата предварително, стават изключително бързо и лесно. Ако количеството ви се струва голямо, намалете дозите наполовина (без яйцето, разбира се) и ще получите по-малко количество бисквитки, но пък все така апетитни.








Подготовка: 15 мин., Печене: 14 мин. Общо време за приготвяне: 29 мин.
Продукти:
2 ч.ч. бяло брашно
¾ ч.л. сода бикарбонат
2 ч.л. бакпулвер
Подправки: ½ ч.л. канела на прах, 1/2 ч.л. джинджифил на прах, ¼ ч.л. индийско орехче на прах
1/2 ч.л. сол
1/2 ч. ч. кафява захар
1/2 ч. ч. бяла захар
1/2 ч. ч. слънчогледово олио
1 ампула екстракт от ванилия
1 ч.ч. пюре от сварена тиква
1 яйце
1 ч.ч. шоколадов чипс

Приготвяне:
1.      Загрява се фурната на 180 градуса. Една широка и плоска тава се покрива с хартия за печене.
2.      Сухите съставки се смесват в купа - брашното, содата, бакпулвера, солта и подправките.
3.      В друга купа се изсипват двата вида захар и заедно с олиото се разбиват с миксер. Към тях се прибавят пюрето, яйцето и ванилията и отново се разбиват.
4.      Шоколадовият чипс се изсипва в сместа и се разбърква внимателно с дървена лъжица.


5.      Със супена лъжица се изсипват купчинки тесто върху хартията за печене в тавата, на разстояние горе-долу 5 см една от друга.


6.      Бисквитите се пекат около 12-14 минути на 180 градуса, след което се изваждат от фурната и се оставят още няколко минутки да се охладят в тавата, а после се преместват върху решетка, за да изстинат съвсем.








Няма коментари:

Публикуване на коментар