Краят на октомври не е, както си го
представях - топъл, тих и потънал в уютни, приглушени есенни багри – златно,
топлокафяво, кадифено червено…Не, времето от седмици е навъсено, леко, мъгливо,
измокрено и разкаляно в тревата и по улицата и сякаш не може да излезе от
депресията, която го е обхванала след официалното настъпване на края на лятото.
Дано след като му сменим часа този уикенд вземе, че се наспи най-сетне и да му
дойде настроение!
Вярна на любимото правило да ползвам в
кухнята си сезонни зеленчуци и плодове, по това време на годината обикновено посягам
към тиквата…така например миналата година се бях вдъхновила от един Тиквен кейк
с карамелен сос https://cuisinaria.blogspot.com/2018/10/blog-post_31.html, или пък от Тиквени
курабии със стафиди https://cuisinaria.blogspot.com/2018/10/blog-post_29.html. Открих обаче, че
тиквеният мотив присъства и в десертите ми към края на годината, че дори и през
януари…не я пускам есента да си ходи, а тиквеният аромат и вкус са сред онези,
които предпочитам за печивата…
Тази година обаче детските желания
надделяха над моите кулинарни блянове и вместо странни комбинации и непознати
досега рецепти, заложих на една добре позната на децата ми рецепта за Тиквени бисквити
Cookies с шоколадов чипс.
Трябваше да видите как обикалят около фурната и душат въздуха, барабар с
кучето. Тава и половина изчезна за десет минутки, а останалата тава отиде в
кутийките им за закуска през седмицата и едвам я опазих (от себе си).
Не се колебайте да ги пробвате – ако сте
сварили тиквата предварително, стават изключително бързо и лесно. Ако
количеството ви се струва голямо, намалете дозите наполовина (без яйцето,
разбира се) и ще получите по-малко количество бисквитки, но пък все така
апетитни.
Подготовка: 15 мин., Печене:
14 мин. Общо време за приготвяне: 29
мин.
Продукти:
2 ч.ч. бяло брашно
¾ ч.л. сода бикарбонат
2 ч.л. бакпулвер
Подправки: ½ ч.л. канела на прах, 1/2 ч.л. джинджифил на прах, ¼ ч.л.
индийско орехче на прах
1/2 ч.л. сол
1/2 ч. ч. кафява захар
1/2 ч. ч. бяла захар
1/2 ч. ч. слънчогледово олио
1 ампула екстракт от ванилия
1 ч.ч. пюре от сварена тиква
1 яйце
1 ч.ч. шоколадов чипс
Приготвяне:
1.
Загрява
се фурната на 180 градуса. Една широка и плоска тава се покрива с хартия за
печене.
2.
Сухите
съставки се смесват в купа - брашното, содата, бакпулвера, солта и подправките.
3.
В
друга купа се изсипват двата вида захар и заедно с олиото се разбиват с миксер.
Към тях се прибавят пюрето, яйцето и ванилията и отново се разбиват.
4.
Шоколадовият
чипс се изсипва в сместа и се разбърква внимателно с дървена лъжица.
5.
Със
супена лъжица се изсипват купчинки тесто върху хартията за печене в тавата, на
разстояние горе-долу 5 см една от друга.
6.
Бисквитите
се пекат около 12-14 минути на 180 градуса, след което се изваждат от фурната и
се оставят още няколко минутки да се охладят в тавата, а после се преместват
върху решетка, за да изстинат съвсем.
Няма коментари:
Публикуване на коментар