понеделник, 28 октомври 2019 г.

АМЕРИКАНСКИ ПАЛАЧИНКИ



Вкъщи се различават две категории палачинки – големите палачинки на татко и малките палачинки на мама. Разбира се, татковите отнемат повече време, приготвят се почти ритуално и с нужното уважение към готвача и към цялата процедура. А мамините палачинки, малките палачинки, са една бърза закуска, която може да получиш всяка сутрин, дори и в непочивен ден, стига да помрънкаш достатъчно и мама да се смили над теб. Защото се приготвят бързо, с продукти, които всеки има в хладилника си и се изяждат още преди да стигнат в общата чиния.
Та днес ще ви занимавам с малките палачинки - тези на мама, тоест на моя милост. Това е една супер лесна рецепта за американски палачинки, които са особено популярни у нас, наред с гофретите https://cuisinaria.blogspot.com/2019/08/blog-post.html и питките със сирене https://cuisinaria.blogspot.com/2013/02/blog-post_2844.html.
Мъгливото октомврийско или ноемврийско утро в събота става някак по-гостоприемно и по-малко неприятно, ако в кухнята те чака една купчина палачинки, а цялата къща ухае на ванилия и масло…
Затова без повече приказки, да пристъпим към рецептата:





Време за подготовка: 10 мин. Време за приготвяне: 20 мин. Общо: 30 мин.

Продукти:
1 ч.ч. и две с.л. брашно ( да е малко повече от млякото, за да не стане прекалено рядка сместа)
1 ч.л. бакпулвер
1 с.л. бяла кристална захар
1/2 ч.л. сода бикарбонат
¼ ч.л. сол
1 голямо яйце
1 ч.ч. прясно мляко
¼ ч.ч. разтопено масло
1 ампула ванилия

Приготвяне:

1.     В голяма купа се смесват всички съставки и се разбиват с миксер, така че да бъде сместа гладка и да не остават в нея „топченца“.
2.     Загрява се котлонът на средно ниска температура – при мен ползвам степен „4“ от 9 възможни – и върху него се поставя плосък и плътен тиган за палачинки. Не бързайте да сипвате от сместа преди да се е загрял добре, защото рискувате сместа да се разтече и палачинките да нямат хубава форма.
3.     Намажете вътрешността на тигана с масло – аз използвам силиконова четка.
4.     С черпак, малка чашка или друг мерителен съд изсипваме на око количество достатъчно, за да се оформи палачинката. Аз слагам в тигана едновременно три като оставям достатъчно разстояние, за да не се слеят.
5.     Изчакваме, докато от едната страна започнат да се оформят балончета по тестото и краищата стават хрупкави и обръщаме палачинката. От другата страна се пържи, докато цветът стане златисто кафеникав.
6.      Между отделните палачинки мажем отново с масло.
7.     Сервират се незабавно и се гарнират по желание – поръсват се с пудра захар, мажат се с течен шоколад, конфитюр, мед, кленов сироп или каквото друго обичате. Аз ги харесвам и натюр.



Няма коментари:

Публикуване на коментар