Вкъщи се различават две категории палачинки – големите палачинки на татко и
малките палачинки на мама. Разбира се, татковите отнемат повече време,
приготвят се почти ритуално и с нужното уважение към готвача и към цялата процедура.
А мамините палачинки, малките палачинки, са една бърза закуска, която може да
получиш всяка сутрин, дори и в непочивен ден, стига да помрънкаш достатъчно и
мама да се смили над теб. Защото се приготвят бързо, с продукти, които всеки
има в хладилника си и се изяждат още преди да стигнат в общата чиния.
Та днес ще ви занимавам с малките палачинки - тези на мама, тоест на моя
милост. Това е една супер лесна рецепта за американски палачинки, които са
особено популярни у нас, наред с гофретите https://cuisinaria.blogspot.com/2019/08/blog-post.html и питките със сирене https://cuisinaria.blogspot.com/2013/02/blog-post_2844.html.
Мъгливото октомврийско или ноемврийско утро в събота става някак
по-гостоприемно и по-малко неприятно, ако в кухнята те чака една купчина
палачинки, а цялата къща ухае на ванилия и масло…
Затова без повече приказки, да пристъпим към рецептата:
Време за подготовка: 10 мин. Време за
приготвяне: 20 мин. Общо: 30
мин.
Продукти:
1 ч.ч. и две с.л. брашно
( да е малко повече от млякото, за да не стане прекалено рядка сместа)
1 ч.л. бакпулвер
1 с.л. бяла кристална
захар
1/2 ч.л. сода
бикарбонат
¼ ч.л. сол
1 голямо яйце
1 ч.ч. прясно мляко
¼ ч.ч. разтопено
масло
1 ампула ванилия
Приготвяне:
1. В голяма купа се смесват всички съставки и се разбиват с
миксер, така че да бъде сместа гладка и да не остават в нея „топченца“.
2. Загрява се котлонът на средно ниска температура – при мен
ползвам степен „4“ от 9 възможни – и върху него се поставя плосък и плътен
тиган за палачинки. Не бързайте да сипвате от сместа преди да се е загрял добре,
защото рискувате сместа да се разтече и палачинките да нямат хубава форма.
3. Намажете вътрешността на тигана с масло – аз използвам
силиконова четка.
4. С черпак, малка чашка или друг мерителен съд изсипваме на
око количество достатъчно, за да се оформи палачинката. Аз слагам в тигана
едновременно три като оставям достатъчно разстояние, за да не се слеят.
5. Изчакваме, докато от едната страна започнат да се оформят
балончета по тестото и краищата стават хрупкави и обръщаме палачинката. От другата
страна се пържи, докато цветът стане златисто кафеникав.
6. Между отделните
палачинки мажем отново с масло.
7. Сервират се незабавно и се гарнират по желание – поръсват
се с пудра захар, мажат се с течен шоколад, конфитюр, мед, кленов сироп или
каквото друго обичате. Аз ги харесвам и натюр.
Няма коментари:
Публикуване на коментар