Ноември продължава упорито да си стои
мрачен, навъсен, дъждовен и сив - направо да не ти се става като погледнеш
сутрин през прозореца. Въздухът е просмукан с влага, мирише на гниещи листа и
есен. Единственото приветливо нещо в притъмнелия пейзаж са блещукащите жълти
светлинки на прозорците на кооперациите в сумрака. Представям си зад тях
топлите кухни и стаи, в които вечер се разнася уютният аромат на прясно
приготвена вечеря, а защо не и някой апетитен десерт, по възможност печиво,
което да ни подтикне да забравим умората и да се отпуснем у дома.
Тъй като следвам сезонният календар на
плодовете и зеленчуците, нямаше как да подмина тази година сините сливи. Сочни,
ароматни, сладки и същевременно леко кисели, няма как да не ги харесаш. Затова реших
да приготвя една любима за французите рецепта на пай от сини сливи (или тарт,
както се нарича тук) в елзаски вариант – тоест с яйчена заливка. Облизахме си
пръстите…
Време за подготовка: 20 мин. Време
за печене: 40 мин – общо време
за приготвяне: 40 мин.
Ниво на трудност: Лесно
Продукти:
300 г готово бутер
тесто за кора за пай. Ако не разполагате с готово тесто, можете да си го приготвите
сами:
Ако искате сами да
си приготвите кора за пая, рецептата е следната:
Кора за пай
Продукти:
350 г брашно (пресято)
1 ч.л. сол
1 яйце
3 с.л. вода
150 г масло, студено нарязано на парченца
Приготвяне:
Към брашното и солта се прибавя маслото, докато сместа
стане на трохи. Към тях се добавят яйцето и водата. Омесва се за кратко, като
целта е тестото да не се загрява много при месенето, за да не стане жилаво
тестото. Увива се в стреч-фолио и се оставя в хладилника поне 30 мин.
600 г сини сливи
100 г захар
3 яйца
200 мл. заквасена
сметана
1 с.л. смелени
бадеми или 1 с.л. грис
1 ампула ванилия
Приготвяне:
1.
Фурната се загрява на 180 градуса.
2.
Ако се ползва готова кора, може да се
разстели заедно с хартията за печене, в която се продава във формата за пай
като се притисне добре към ръбовете, за да прилепне. Ако си правите тестото
сами, то се разточва на кръг върху набрашнена повърхност и после се пренася
внимателно (обикновено като се увива около точилката) във формата за пай.
3.
Кората се поръсва с бадемовото брашно
(смелените бадеми) или с гриса.
4.
Сливите се измиват, обезкостяват и
нарязват на полумесеци. Ако обичате по-големи парчета, може да ги оставите и на
половини, с кожата надолу и месестата част нагоре. Поръсват се с 50 г захар и
се пекат на фурна с вентилатор на 180 градуса за 15 минути.
5.
Яйцата се разбиват заедно със сметаната
и останалата захар. Прибавя се ванилията.
6.
Сместа се изсипва върху пая и се връща
във фурната за още 20-25 минути. Ние вкъщи я обичаме по-препечена, защото накрая
вкусът е на печен крем карамел с леко кисели плодове.
Няма коментари:
Публикуване на коментар