петък, 8 ноември 2019 г.

ПАЙ СЪС СИНИ СЛИВИ


Ноември продължава упорито да си стои мрачен, навъсен, дъждовен и сив - направо да не ти се става като погледнеш сутрин през прозореца. Въздухът е просмукан с влага, мирише на гниещи листа и есен. Единственото приветливо нещо в притъмнелия пейзаж са блещукащите жълти светлинки на прозорците на кооперациите в сумрака. Представям си зад тях топлите кухни и стаи, в които вечер се разнася уютният аромат на прясно приготвена вечеря, а защо не и някой апетитен десерт, по възможност печиво, което да ни подтикне да забравим умората и да се отпуснем у дома.
Тъй като следвам сезонният календар на плодовете и зеленчуците, нямаше как да подмина тази година сините сливи. Сочни, ароматни, сладки и същевременно леко кисели, няма как да не ги харесаш. Затова реших да приготвя една любима за французите рецепта на пай от сини сливи (или тарт, както се нарича тук) в елзаски вариант – тоест с яйчена заливка. Облизахме си пръстите…
















Време за подготовка: 20 мин. Време за печене: 40 мин – общо време за приготвяне: 40 мин.
Ниво на трудност: Лесно
Продукти:
300 г готово бутер тесто за кора за пай. Ако не разполагате с готово тесто, можете да си го приготвите сами:
Ако искате сами да си приготвите кора за пая, рецептата е следната:

Кора за пай
Продукти:
350 г брашно (пресято)
1 ч.л. сол
1 яйце
3 с.л. вода
150 г масло, студено нарязано на парченца
Приготвяне:
Към брашното и солта се прибавя маслото, докато сместа стане на трохи. Към тях се добавят яйцето и водата. Омесва се за кратко, като целта е тестото да не се загрява много при месенето, за да не стане жилаво тестото. Увива се в стреч-фолио и се оставя в хладилника поне 30 мин.

600 г сини сливи
100 г захар
3 яйца
200 мл. заквасена сметана
1 с.л. смелени бадеми или 1 с.л. грис
1 ампула ванилия

Приготвяне:
1.      Фурната се загрява на 180 градуса.
2.      Ако се ползва готова кора, може да се разстели заедно с хартията за печене, в която се продава във формата за пай като се притисне добре към ръбовете, за да прилепне. Ако си правите тестото сами, то се разточва на кръг върху набрашнена повърхност и после се пренася внимателно (обикновено като се увива около точилката) във формата за пай.
3.      Кората се поръсва с бадемовото брашно (смелените бадеми) или с гриса.
4.      Сливите се измиват, обезкостяват и нарязват на полумесеци. Ако обичате по-големи парчета, може да ги оставите и на половини, с кожата надолу и месестата част нагоре. Поръсват се с 50 г захар и се пекат на фурна с вентилатор на 180 градуса за 15 минути.




5.      Яйцата се разбиват заедно със сметаната и останалата захар. Прибавя се ванилията.
6.      Сместа се изсипва върху пая и се връща във фурната за още 20-25 минути. Ние вкъщи я обичаме по-препечена, защото накрая вкусът е на печен крем карамел с леко кисели плодове.





Няма коментари:

Публикуване на коментар