понеделник, 27 януари 2020 г.

ПИЛЕШКИ ОГРЕТЕН С ПАСТА, СПАНАК И ДВА ВИДА СИРЕНЕ


Докато все още е януари, предполагам е редно да кажа Честита Нова година! От ноември насам така ме завъртя животът, празниците, приготовленията, празненствата, пътуванията и какво ли още не, че вече започнах да се чудя дали изобщо някога ще ми остане време да вкарам блога в новата година с нова рецепта. И понеже е време за равносметки, трябва ад си призная, че много рядко започнах да пиша тук, при положение, че имам цял куп несподелени и направени рецепти…Да, знам, срамота!
Но животът не е само виртуално пространство, нали? Затова и понякога отсъствието на даден човек от него не следва да се тълкова като лош знак, даже напротив. Животът предлага толкова много неща, които да бъдат експериментирани, толкова възможности за общуване, обичане, споделяне, че виртуалното пространство е само едно бледо подобие – и то доста нагримирано и фалшиво – на истинския ни живот.
Това не означава обаче, че не обичам блога си, далеч не е така. Той е моята своеобразна тетрадка с кулинарни спомени, както и незаменим помощник, когато се чудя какво да приготвя и искам нещо вече изпитано, за да не се изложа…
Затова ще започна новогодишните си постове с един приятен огретен с паста, спанак и два вида сирене – семейно, непретенциозно ястие, което обаче създава уют, ухае невероятно и е спасявало положението през не една уморена и гладна вечер, когато просто няма време за кой знае какви кулинарни вълшебства. А пък е вкуснооо…толкова вкусно. Освен това, можете да го правите в безброй вариации, според това какви подправки обичате и какви вкусове ви се нравят.
Затова без повече забава, представям ви героят на зимните вечери,

Пилешки огретен с паста, спанак и два вида сирене




Продукти:
-300 г. паста ригатони
- 1 с.л зехтин
- 1 глава ситно нарязан кромид лук
- 1 пакет (300 г) замразен спанак – да се размрази предварително
- 3 ч.ч. нарязано на кубчета сварено пилешко месо
-250 мл нарязани домати от консерва, без да се отцеждат от соса – ако са пресни, трябва да се махне външната ципа и да се нарежат на кубчета
- 300 г крема сирене (например Филаделфия) може и да е овкусено, например с вкус на някоя подправка или зеленчук.
- 1 ½ ч.ч. настъргана моцарела

Приготвяне:
-         Пастата се приготвя според инструкциите на опаковката – не трябва да бъде преварена обаче.
-         Фурната се загрява на 180 градуса (с вентилатор).
-         Дъното на йенски съд за печене (моят е с размери 17 на 27 см) се намазва със зехтина. Върху него се подрежда лукът на фин слой и се пече в предварително загрятата фурна около 15 мин, докато омекне.
-         След това лукът се изважда и се прехвърля в голяма купа.
-         Спанакът се отцежда в гевгир, и в голямата купа се смесва с лука, ригатоните, пилето, доматите и крема сиренето. 


-         Посолява се и се поръсва с пипер на вкус.
-         Сместа се изсипва в йенскияь съд за печене и се наръсва щедро с моцарела.

-         Пече се покрито с алуминиево фолио на 180 градуса за 30 минути и още 10-15 минути непокрито, докато стане златисто.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар