В супермаркета често се заглеждам по пилето на грил -
вкъщи нямам условия да го изпека по този начин, но пък като купим едно голямо
пиле, половината месо винаги остава за следващия ден и се чудя как да
разнообразя начина, по който го поднасям. Така попаднах на една американска рецепта
за пилешка салата, която видоизмених и опитахме вкъщи. Разбира се, вариациите
на пилешки салати са безброй. Можете да замените тиквеното семе с орехи пекан,
може да поръсите с маково семе, може да замените зелената салата със ситно
нарязани стъбла от целина, да добавите ябълки или сушени череши…
Не променяйте обаче пропорциите на дресинга – много е
сполучлив, ароматен, вкусен и лесен за приготвяне.
Време за приготвяне: 20 мин
Продукти:
2 ч.ч. нарязано на малки кубчета месо от пиле на грил
½ ч.ч. белено тиквено семе
1/3 ч.ч. сушени червени боровинки
2 моркова, нарязани на малки лентички
182 ч.ч. сладка царевица от консерва
Половин връзка зелена салата
4 хлебчета за бургери
За дресинга:
¼ ч.ч. нискомаслена майонеза
2 с.л. заквасена сметана
1 с.л. течен мед ( аз ползвам акациев)
1 и ½ с.л. дижонска горчица
Сока на половин лимон
Сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
1.
В гореща фурна се запича тиквеното семе – на 180 градуса
за няколко минути или на тиган, на умерена температура;
2.
Голяма купа се изсипват заедно парченцата пиле, тиквеното
семе, боровинките, царевицата, морковите и нарязаната на тънки лентички зелена
салата;
3.
Дресингът се приготвя в отделна купа – майонезата,
сметаната, медът, лимоновият сок, горчицата и сол и пипер на вкус се разбиват
добре заедно до хомогенна смес;
4.
Дресингът се изсипва върху салатата и се разбърква добре.
5.
Хлебчетата се разполовяват и се запичат на тостер или във
фурната, докато се зачервят леко.
6.
Салатата се разпределя върху всяка половинка бургер и се
захлупва с другата половинка.
Остатъкът от салатата се съхранява в хладилник. Може да се дегустира с
кроасани, хлебчета за бургер, фино нарязани парченца ябълка, стръкчета целина и
др.
Няма коментари:
Публикуване на коментар