четвъртък, 9 април 2020 г.

КОЗУНАК 2020


Кой би помислил, че Великден 2020 ще е толкова странен и своеобразно специален? Изолирани вкъщи, зарити от дистанционна работа и домашните на децата, вече не се осмеляваме да правим краткосрочни и средносрочни планове. Последните няколко пропаднаха с гръм и трясък. Априлските гости от България, майските празници, Великден в Париж- чао,чао… Коронавирусът промени срокове и приоритети и ни създаде нов ритъм, нови търсения и усещания.
Изведнъж започнаха да се обаждат хора, с които не съм се чувала много отдавна. Изолацията ни напомня да освежим позабравените си контакти. Дори написах писмо на приятелка от детството, с която не съм си писала повече от 25 години!
А навън вече грее слънце. Храстите в градината ми са разцъфнали, нощно време мракът ухае упойващо. Чувствам се благословена да имаме малко свое зелено кътче в период, когато паркове и градинки изведнъж се превърнаха в мираж. Да стъпя боса в тревата и да уловя слънчевите лъчи по кожата си изведнъж придоби нова сладост. Е, явно ще научим и полезни неща от този период на преоценка и криене.
Великден наближава с гигантски скоци ( то и времето така лети) и е ред на изпробването на нова рецепта за козунак. Трябва да кажа, че я намерих миналата година и стана доста успешна, затова я споделям. разбира се, на блога има още Козунак с плънка и Козунак със стафиди, та изборът на изпробвани и одобрени от мен рецепти е достатъчен. И все пак пробвайте и тази:







Продукти:
  • брашно 550 г.
  • захар 200 г + 2 с.л. за наръсване
  • яйца - 4 бр, плюс един допълнителен жълтък
  • прясно мляко - 100 мл
  • олио - 50 мл
  • масло - 30 г
  • сол - една щипка (2 г)
  • суха мая - 1 пакетче
  • стафиди 50 г
  • лимонена есенция – половин ампулка
  • ванилова есенция – половин ампулка или 1 пакетче ванилова захар
В оригиналната рецепта се ползваха по едно пакетче сушени лимонови и портокалови корички, но ако нямате :
  • настъргани кори на 1 лимон
  • настъргани кори на 1 портокал
Приготвяне:
1. Маята се разтваря в 30 мл затоплено мляко с две с.л. брашно и половин с.л. захар. Оставя се да шупне.
2. Отделят се жълтъците и белтъците като се разбиват в различни купи.
3. Към жълтъците се прибавя захарта, прясното мляко, ваниловата и лимоновата есенции и се разбиват с миксер.
4. Към яйчената смес се добавят с бъркане разбитите на сняг белтъци.

5. Постепенно се добавя брашното, шупналата мая и олиото.


6. Замесва се меко тесто, което се оставя да втаса. След това се доомесва като в него постепенно се прибавя маслото.
7. Накрая се добавят стафидите и коричките.
8. Тестото се оставя под домакинско фолио поне 20 минути, за да почине.
9. Разделя се на 4 топки, от които се усукват 4 фитила. Те се сплитат, както е показано на снимката.



10.                 Козунакът се поставя в тава и се оставя отново под домакинско прозрачно фолио, за да втаса.
11.                 Фурната се загрява на 160 градуса, на въртящ въздух. Козунакът се пече в средата на фурната, а най-долу в нея се поставя съд с вода.
12.                Печенето продължава около час. Ако видите, че отгоре прекалено се зачервява, може да сложите алуминиево фолио през последните 10 мин.


Няма коментари:

Публикуване на коментар