Кой би
помислил, че Великден 2020 ще е толкова странен и своеобразно специален?
Изолирани вкъщи, зарити от дистанционна работа и домашните на децата, вече не
се осмеляваме да правим краткосрочни и средносрочни планове. Последните няколко
пропаднаха с гръм и трясък. Априлските гости от България, майските празници,
Великден в Париж- чао,чао… Коронавирусът промени срокове и приоритети и ни
създаде нов ритъм, нови търсения и усещания.
Изведнъж
започнаха да се обаждат хора, с които не съм се чувала много отдавна.
Изолацията ни напомня да освежим позабравените си контакти. Дори написах писмо
на приятелка от детството, с която не съм си писала повече от 25 години!
А навън
вече грее слънце. Храстите в градината ми са разцъфнали, нощно време мракът
ухае упойващо. Чувствам се благословена да имаме малко свое зелено кътче в
период, когато паркове и градинки изведнъж се превърнаха в мираж. Да стъпя боса
в тревата и да уловя слънчевите лъчи по кожата си изведнъж придоби нова
сладост. Е, явно ще научим и полезни неща от този период на преоценка и криене.
Великден
наближава с гигантски скоци ( то и времето така лети) и е ред на изпробването
на нова рецепта за козунак. Трябва да кажа, че я намерих миналата година и
стана доста успешна, затова я споделям. разбира се, на блога има още Козунак с плънка и Козунак със стафиди, та изборът на изпробвани и одобрени от мен рецепти е достатъчен. И все пак пробвайте и тази:
Продукти:
- брашно 550 г.
- захар 200 г + 2 с.л. за наръсване
- яйца - 4 бр, плюс един допълнителен жълтък
- прясно мляко - 100 мл
- олио - 50 мл
- масло - 30 г
- сол - една щипка (2 г)
- суха мая - 1 пакетче
- стафиди 50 г
- лимонена есенция – половин ампулка
- ванилова есенция – половин ампулка или 1 пакетче ванилова захар
В оригиналната рецепта се ползваха по едно пакетче сушени лимонови и
портокалови корички, но ако нямате :
- настъргани кори на 1 лимон
- настъргани кори на 1 портокал
Приготвяне:
1. Маята се разтваря в 30 мл затоплено мляко с две с.л.
брашно и половин с.л. захар. Оставя се да шупне.
2. Отделят се жълтъците и белтъците като се разбиват в
различни купи.
3. Към жълтъците се прибавя захарта, прясното мляко,
ваниловата и лимоновата есенции и се разбиват с миксер.
4. Към яйчената смес се добавят с бъркане разбитите на сняг
белтъци.
5. Постепенно се добавя брашното, шупналата мая и олиото.
6. Замесва се меко тесто, което се оставя да втаса. След
това се доомесва като в него постепенно се прибавя маслото.
7. Накрая се добавят стафидите и коричките.
8. Тестото се оставя под домакинско фолио поне 20 минути, за
да почине.
9. Разделя се на 4 топки, от които се усукват 4 фитила. Те
се сплитат, както е показано на снимката.
10.
Козунакът се поставя в тава
и се оставя отново под домакинско прозрачно фолио, за да втаса.
11.
Фурната се загрява на 160
градуса, на въртящ въздух. Козунакът се пече в средата на фурната, а най-долу в
нея се поставя съд с вода.
12. Печенето продължава около
час. Ако видите, че отгоре прекалено се зачервява, може да сложите алуминиево
фолио през последните 10 мин.
Няма коментари:
Публикуване на коментар