Коя ли е перфектната рецепта за козунак? Честно казано нямам представа! Като
наближат празниците и започва една козуначена надпревара във форумите – то са
едни снимки, то са едни рецепти…свят да ти се завие. И винаги се чудя как така
по блоговете публикуват козуначените си рецепти отрано?
Това значи ли, че цял
месец преди това се тъпчат с козунаци?
Моята козуначена рецепта винаги идва след празниците, но за това пък е
изпитана и то не само от мен, но и от цялата фамилия, които посрещам по Великден.
Както обаче действам с парфюмите, така съм и с рецептите – все търся новия,
неоткрит и привлекателен аромат и не обичам да повтарям. Затова и всяка година
се оставям да бъда съблазнена от различна рецепта за козунак и я споделям, ако
е успешна. Мисля обаче, че и следващата година ще си остана на тази – преписвах
си я на летището от една кулинарна група и искам да благодаря на нейната авторка,
Дорияна Чукова, за това, че я сподели. Аз леко я модифицирах- все пак като ти
мине нещо през ръцете, никога не остава непроменено, нали?
Продукти:
1 кг. брашно
(около, мен не ми стигна и използвах още малко от друг пакет)
6 яйца
100 г масло
150 г олио
250 мл прясно мляко
Настърганата кора
на 1 лимон
1 флакон ванилова
есенция
2 сл ром за
накисване на стафидите
1 кубче мая (40
г)стафиди (аз слагам на око, зависи дали обичате с повече или по-малко стафиди)
кафява захар и какао - за поръсване в плитките на козунака
! Всички продукти
трябва да са със стайна температура!
Приготвяне:
1. Стафидите трябва да поседят поне час, накиснати в рома. Аз
ги оставям от предната вечер.
2. Маята се разтваря в 50 мл от хладкото мляко с 1-2 сл от
захарта и 2 сл брашно. Покрива се с чинийка и се оставя настрани, за да подейства
маята.
3. Брашното се изсипва в голяма купа, в средата й се прави
кладенче и там се изсипват половината от мазнината, млякото, яйцата и сместа с
маята. Останалата мазнина се добавя в процеса на месене.
4. Тестото се меси, докато станат мехурчета. Добавят се
стафидите и лимоновата кора.
5. Тестото се оставя да почине на топло, докато удвои обема
си.
6. Това тесто е достатъчно за два по-малки козунака- които в
моя случай се пекоха един до друг и стана като едни голям, с две плитки. Тестото
се разделя на две топки. Всяка топка се дели на три фитила, които се плетат на
плитка. Върху всеки фитил сложих по малко кафява захар, смесена с какао.
7. Двете плитки се поставят в тава, покрита с хартия за
печене. Оставят се отново около половин час да бухнат.
8. Намазват се с жълтък, разбит с 1 сл вода.
9. Козунакът се поставя в средата на студена фурна и се пече
на 150 градуса, без вентилатор, за 15-20 минути. После фурната се увеличава на
170 градуса и се пече още 30 мин. или докато клечка за зъби излезе чиста като я
боднете. Ако се наложи, се покрива с алуминиево фолио, за да не прегори.
Няма коментари:
Публикуване на коментар