четвъртък, 16 юни 2016 г.

ТИРАМИСУ С МАЛИНИ



Получих тази рецепта от близка приятелка в Страсбург. Тя много ми я похвали и каза, че често я приготвя, когато чака гости, защото не е сложна, не изисква време или скъпи продукти и е ефектна, заради цветовете си (бисквитките са кафяваи, малините-червени, а кремът - бял.
Аз обаче изчаках да купя пресни яйца от ферма, за да съм сигурна в качеството им. За съжаление не разполагах с пресни малини, ползвах замразени такива, но смятам в близките седмици да направя десерта отново, като този път пробвам или с пресни малини, или с други сезонни плодове.
Другата промяна беше, че за основа използвах бишкоти, докато в оригиналната рецепта се използват едни фини канелени бисквитки, наречени „Спекюлос” – много широко разпространени в Белгия, Франция, Германия и Дания, но рядкост у нас. Единственият недостатък е, че така отпада един от цветовете- но при въображение, могат да се намерят други подходящи кафяви бисквити (например какаови „Еверест”).

Продукти за 6 порции (в чаши от по 200 мл.):
2 яйца
250 г маскарпоне
100 мл течна сметана
100 г захар
Една тарелка пресни малини
1 опаковка бишкоти – около 15 броя
Приготвяне:
1.     В блендер се смилат бишкотите на трохи.
2.     В купа се разбиват жълтъците със захарта. Добавя се маскарпонето и течната сметана и се бие до гладък крем.
3.     В отделна купа се разбиват белтъците на сняг. С дървена шпатула внимателно се разбъркват в крема, за да стане по-пухкав.
4.     В чаша се слагат един пласт бишкоти, върху него един пласт крем, един пласт малини и  тн. Накрая се завършва с пласт крем, върху който се поръсват натрошени бишкоти и се украсява с малинка.


Няма коментари:

Публикуване на коментар