Получих тази рецепта от близка
приятелка в Страсбург. Тя много ми я похвали и каза, че често я приготвя,
когато чака гости, защото не е сложна, не изисква време или скъпи продукти и е
ефектна, заради цветовете си (бисквитките са кафяваи, малините-червени, а
кремът - бял.
Аз обаче изчаках да купя пресни
яйца от ферма, за да съм сигурна в качеството им. За съжаление не разполагах с
пресни малини, ползвах замразени такива, но смятам в близките седмици да
направя десерта отново, като този път пробвам или с пресни малини, или с други
сезонни плодове.
Другата промяна беше, че за
основа използвах бишкоти, докато в оригиналната рецепта се използват едни фини
канелени бисквитки, наречени „Спекюлос” – много широко разпространени в Белгия,
Франция, Германия и Дания, но рядкост у нас. Единственият недостатък е, че така
отпада един от цветовете- но при въображение, могат да се намерят други
подходящи кафяви бисквити (например какаови „Еверест”).
Продукти за 6 порции (в чаши от по 200 мл.):
2 яйца
250 г маскарпоне
100 мл течна сметана
100 г захар
Една тарелка пресни малини
1 опаковка бишкоти – около 15
броя
Приготвяне:
1.
В блендер се смилат бишкотите на трохи.
2.
В купа се разбиват жълтъците със
захарта. Добавя се маскарпонето и течната сметана и се бие до гладък крем.
3.
В отделна купа се разбиват белтъците на
сняг. С дървена шпатула внимателно се разбъркват в крема, за да стане
по-пухкав.
4.
В чаша се слагат един пласт бишкоти,
върху него един пласт крем, един пласт малини и
тн. Накрая се завършва с пласт крем, върху който се поръсват натрошени
бишкоти и се украсява с малинка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар