Алби или
Албена Василева е дама, която срещнах в един от пъстрите кулинарни форуми на бг-мама.
Направиха ми впечатление креативните й рецепти и умело подбраните снимки на ястията
й, а когато посетих блога й http://albisrecipebook.blogspot.bg/
реших, че честичко ще се отбивам.
Но по-важното е, че я поканих да ми гостува
тук и тя любезно се съгласи. Днес представям от нейно име една рецепта на Шарен
шоколадов кекс с рикота, който тя на свой ред си е харесала от големия
кулинарен майстор Рудолф Ван Веен (24 kitchen). Кейкът изглежда много сполучлив, а и
лесен за приготвяне, така че предполагам ще съм първата, която ще се възползва от рецептата.
Каня ви също да посетите блога й
и да си изберете нещо и оттам- идеите й са много интересни. Аз лично хвърлих око
на Пралиновия чийзкейк и на Салатата с ягоди и сирене.
Продукти:
за шоколадовата смес:
- 190 г меко масло
- 220 г пудра захар
- 2 яйца
- 125 г брашно
- 50г какао
за бялата смес:
- 250 г рикота
- 50 г пудра захар
- 1 яйце
Начин на приготвяне:
Разбийте маслото с пудрата захар. Прибавете едно по
едно яйцата, като не спирате да разбивате.
Смесете брашното и какаото, пресейте за да няма
бучки и добавете към маслената смес. Разбийте до гладкост.
В отделна купа смесете рикотата с яйцето и пудрата
захар и разбъркайте с тел.
Застелете с хартия дълбока продълговата форма за кекс. Изсипете 1/2 от шоколадовата смес във формата и я загладете. Върху нея сложете рикотата и накрая останалата шоколадова. С помощта на шпатула или дръжка на лъжица направете кръгови движения и разбъркайте двете смеси внимателно.
Застелете с хартия дълбока продълговата форма за кекс. Изсипете 1/2 от шоколадовата смес във формата и я загладете. Върху нея сложете рикотата и накрая останалата шоколадова. С помощта на шпатула или дръжка на лъжица направете кръгови движения и разбъркайте двете смеси внимателно.
Печете на 180 градуса за около 60 мин или до суха
клечка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар