четвъртък, 16 юни 2016 г.

На гости ми е Алби с Шарен шоколадов кекс с рикота!



Алби или Албена Василева е дама, която срещнах в един от пъстрите кулинарни форуми на бг-мама. Направиха ми впечатление креативните й рецепти и умело подбраните снимки на ястията й, а когато посетих блога й http://albisrecipebook.blogspot.bg/ реших, че честичко ще се отбивам. 
Но по-важното е, че я поканих да ми гостува тук и тя любезно се съгласи. Днес представям от нейно име една рецепта на Шарен шоколадов кекс с рикота, който тя на свой ред си е харесала от големия кулинарен майстор Рудолф Ван Веен (24 kitchen). Кейкът изглежда много сполучлив, а и лесен за приготвяне, така че предполагам ще съм първата, която ще се възползва от рецептата.
Каня ви също да посетите блога й и да си изберете нещо и оттам- идеите й са много интересни. Аз лично хвърлих око на Пралиновия чийзкейк и на Салатата с ягоди и сирене.


Продукти:
за шоколадовата смес:
  • 190 г меко масло
  • 220 г пудра захар
  •  2 яйца
  • 125 г брашно
  • 50г какао

за бялата смес:
  • 250 г рикота
  • 50 г пудра захар
  • 1 яйце

Начин на приготвяне:
Разбийте маслото с пудрата захар. Прибавете едно по едно яйцата, като не спирате да разбивате.
Смесете брашното и какаото, пресейте за да няма бучки и добавете към маслената смес. Разбийте до гладкост.
В отделна купа смесете рикотата с яйцето и пудрата захар и разбъркайте с тел.

Застелете с хартия дълбока продълговата форма за кекс. Изсипете 1/2  от шоколадовата смес във формата и я загладете. Върху нея сложете рикотата и накрая останалата шоколадова. С помощта на шпатула или дръжка на лъжица направете кръгови движения и разбъркайте двете смеси внимателно.
Печете на 180 градуса за около 60 мин или до суха клечка. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар