петък, 17 юни 2016 г.

ФИЛЕ ОТ СЬОМГА В ПЕРГАМЕНТ И ВЕЛУТЕ ОТ ЗЕЛЕН ФАСУЛ



Лято е. Все по.често заменяме тежките, готвени манджи с леки и пъстри салати. Рибата измести червеното месо (освен, когато то е във вариант на барбекю, плюс бира, плюс мач).
Избрах този момент, за да приготвя вкъщи филета от сьомга, които купихме от Лидл. Бяха съвсем пресни, розовички и апетитни. За да ги приготвя, харесах една рецепта на Шишков, от книгата „52 срещу 52” на Манчев и Шишков, която искам да споделя тук. Гарнитурата трябваше да бъде велуте от грах, но открих, че нямам грах чак ,когато бях наполовина готова с рибата. В резултат, направих велуте от зелен фасул – стана много сполучливо, така че тази „лична нотка” ще замени оригиналната гарнитура в рецептата. Също така, гарнирах рибата с чери доматки, вместо със сушени – предпочитам пресните зеленчуци през лятото.

Продукти:
400 г филе от сьомга
Чери домати
2 скилидки чесън
2 резена лимон
10 мл зехтин
Мащерка и розмарин за подправяне
За велуте от зелен фасул:
1 голям буркан зелен фасул – отцеден
2 скилидки чесън
1 глава лук
30 мл зехтин
30 г краве масло
100 мл сметана за готвене
100 мл прясно мляко


Сол е черен пипер
Приготвяне:
1.     Филетата се намазват с малко зехтин и се подправят със сол и черен пипер.



    Върху всяко се поставят 1 разполвена скилидка чесън, разполвени  чери домати, резен лимон, мащерка  и розмарин (за предпочитане пресни стръкове ,но ако нямате, суха подправка). Увиват се поотделно в хартия за печене и се пекат 20 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.  

2.     Велутето се приготвя като в дълбок тиган се загрява зехтина и в него се задушават ситно нарязаните лук и чесън. Като омекнат, добавяме зеления фасул и маслото, което трябва да се разтопи. 

3.     Доливаме млякото и сметаната и чакаме да заври. След няколко минути, когато течността се редуцира, сваляме съда от котлона
4.     Пасираме, до получаване на еднородна смес. Подправяме със сол и черен пипер.





Няма коментари:

Публикуване на коментар