Лято е. Все по.често заменяме тежките, готвени манджи с леки и пъстри
салати. Рибата измести червеното месо (освен, когато то е във вариант на
барбекю, плюс бира, плюс мач).
Избрах този момент, за да приготвя вкъщи филета от сьомга, които купихме от
Лидл. Бяха съвсем пресни, розовички и апетитни. За да ги приготвя, харесах една
рецепта на Шишков, от книгата „52 срещу 52” на Манчев и Шишков, която искам да
споделя тук. Гарнитурата трябваше да бъде велуте от грах, но открих, че нямам
грах чак ,когато бях наполовина готова с рибата. В резултат, направих велуте от
зелен фасул – стана много сполучливо, така че тази „лична нотка” ще замени
оригиналната гарнитура в рецептата. Също така, гарнирах рибата с чери доматки,
вместо със сушени – предпочитам пресните зеленчуци през лятото.
Продукти:
400 г филе от
сьомга
Чери домати
2 скилидки чесън
2 резена лимон
10 мл зехтин
Мащерка и розмарин
за подправяне
За велуте от зелен фасул:
1 голям буркан
зелен фасул – отцеден
2 скилидки чесън
1 глава лук
30 мл зехтин
30 г краве масло
100 мл сметана за
готвене
100 мл прясно мляко
Сол е черен пипер
Приготвяне:
1.
Филетата
се намазват с малко зехтин и се подправят със сол и черен пипер.
Върху всяко се
поставят 1 разполвена скилидка чесън, разполвени чери домати, резен лимон, мащерка и розмарин (за предпочитане пресни стръкове
,но ако нямате, суха подправка). Увиват се поотделно в хартия за печене и се
пекат 20 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.
2.
Велутето
се приготвя като в дълбок тиган се загрява зехтина и в него се задушават ситно
нарязаните лук и чесън. Като омекнат, добавяме зеления фасул и маслото, което
трябва да се разтопи.
3.
Доливаме
млякото и сметаната и чакаме да заври. След няколко минути, когато течността се
редуцира, сваляме съда от котлона
4.
Пасираме,
до получаване на еднородна смес. Подправяме със сол и черен пипер.
Няма коментари:
Публикуване на коментар