Продукти:
400 мл кисело мляко
1 ч. л. сода за хляб
1 ч. ч. пудра захар
120 мл зехтин
1 ч. ч. пресято брашно
6 кубчета цветен локум, нарязан
на парченца
½ ч. ч. нарязани орехи
200 г пъпеш или ананас, нарязан
на кубчета
2 с. л. грис
1 ч. л. масло за намазване
2 с. л. галета за тавата
1 ч. л. канела за тавата
за глазурата:
1 ч. ч. пудра захар
1-2 с. л. лимонов сок
1 ч. л. фино настъргана кора от
лимон
Приготвяне:
Киселото мляко се разбърква със
содата, докато шупне. Добавят се пудрата захар, кората от лимон и зехтинът на
тънка струйка при непрекъснато разбъркване. Слагат се брашното, локумът и
орехите. Отгоре се подреждат парчетата пъпеш, предварително оваляни в грис.
Сладкишът се слага да се пече на
180° С за 20 мин., в тавичка намазана с масло и поръсена с галета и канела.
Пудрата захар за глазурата се
разбърква със сока и кората от лимон до гъста бяла маса. Готовият изстинал
сладкиш се нарязва на квадратчета и с помощта на лъжица се украсява с
глазурата.
Няма коментари:
Публикуване на коментар