четвъртък, 11 юли 2013 г.

Сладкиш с пъпеш и локум

Имах вкъщи любима приятелка на гости и исках да й подобря настроението с малко необичаен десерт. Разрових се в нета и попаднах на тази рецепта от сайта Работещо момиче, която много ми допадна (рецептата е на Menumag.bg). Въпреки че не става много бързо (предвид многото съставки), вкусът е неустоим, а ароматът...канела, лимонови корички, пъпеш, локум, орехи...какво да ви кажа, има дни, в които човек му се иска да се поглези...или да поглези някой друг. Този сладкиш е перфектен точно за подобни поводи. Толкова сочен, дори на снимката личи...


Продукти: 
400 мл кисело мляко
1 ч. л. сода за хляб
1 ч. ч. пудра захар
1 с. л. настъргана кора от лимон
120 мл зехтин
1 ч. ч. пресято брашно
6 кубчета цветен локум, нарязан на парченца
½ ч. ч. нарязани орехи
200 г пъпеш или ананас, нарязан на кубчета
2 с. л. грис
1 ч. л. масло за намазване
2 с. л. галета за тавата
1 ч. л. канела за тавата
за глазурата:
1 ч. ч. пудра захар
1-2 с. л. лимонов сок
1 ч. л. фино настъргана кора от лимон 


Приготвяне: 
Киселото мляко се разбърква със содата, докато шупне. Добавят се пудрата захар, кората от лимон и зехтинът на тънка струйка при непрекъснато разбъркване. Слагат се брашното, локумът и орехите. Отгоре се подреждат парчетата пъпеш, предварително оваляни в грис.
Сладкишът се слага да се пече на 180° С за 20 мин., в тавичка намазана с масло и поръсена с галета и канела.

Пудрата захар за глазурата се разбърква със сока и кората от лимон до гъста бяла маса. Готовият изстинал сладкиш се нарязва на квадратчета и с помощта на лъжица се украсява с глазурата.



Няма коментари:

Публикуване на коментар