След една кратка,
но умопомрачителна диета, просто не можех да си изкарам от главата идеята да
направя нещо сладко и тестено. В шкафа открих две кутийки локум ,които бях
купила, за да правя локумки, но така и не купих необходимата мас и кутийките си
отлежаваха и чакаха търпеливо да се наканя.
Въпросната млечна
баница с локум е по-добър вариант от обикновената, сиропирана със захарен сироп
локумена баница, тъй като вкусът на млечната е доста по-мек. Така че предлагам на вниманието ви тази рецепта, която, сигурна съм, няма да се прави у нас за последен път.
Продукти:
-
400
г кори за баница (аз купих предварително препечени на сач)
-
2 кутии локум по 140 г всяка
-
100
мл масло
-
4 яйца
-
1 л. прясно мляко
-
1
флаконче ванилова есенция
-
150
г захар
-
пудра захар за поръсване (по желание)
Приготвяне:
-
Локумът
се нарязва – на по 4 парченца всяко резенче.
-
Взема
се 1 кора и се намаслява с разтопеното масло. Аз използвам четчица. В единия
край се поръсват нарязаните парченца локум и се навива на руло. На мен ми
останаха повече парченца, които накрая изсипах върху баницата и те много
приятно се разтопиха.
-
Кората
се навива на охлюв в средата на кръгла
тава. Останалите кори се гарнират пак така и се редят по същия начин около нея.
-
В загрята
на 180 градуса фурна (аз ползвам вентилатор и включен горен реотан) се запича
за 10 минути баницата.
-
Междувременно
се разбиват заедно яйцата ,млякото ,захарта и ванилията.
-
Баницата
се вади от фурната, залива се с млечната смес и отново се оставя във фурната на
същите градуси за 35 минути. Ако започне да загаря отгоре, се покрива с
алуминиево фолио.
-
Изважда
се, оставя се да изстине и по желание се поръсва с пудра захар, преди
сервиране.
Няма коментари:
Публикуване на коментар