събота, 18 април 2020 г.

КИШ С ПРАЗ И КРАВЕ СИРЕНЕ


Периодът на постите дава възможност да се прояви кулинарно въображение, в което да не участват месните продукти.
Още повече, в периода на изолацията, гледам да се използват всички налични продукти, преди да купуваме нови – кулинарната пестеливост води до нови комбинации на познати продукти.
Този киш е много лесен за приготвяне, стига да имате продуктите. Лек е и е подходящ за пролетната ни кухня, както и за желанието ни към постепенно преминаване към по „зелени“ рецепти.



Продукти:
За тестото:
250 г брашно
1 щипка сол
100 г масло
1 бакпулвер
100 мл вода
150 г краве сирене
Тестото се замесва, след което се оставя в хладилника за 30 минути, увито в прозрачно фолио
За плънката:
3 стръка праз
2 с.л. зехтин
200 мл заквасена сметана
3 яйца
150 г настърган кашкавал или жълто сирене- ементал, моцарела, гауда…
½ ч.л. индийско орехче
Сол и череп пипер на вкус
Приготвяне:
1.    Фурната се загрява на 180 градуса.
2.    Формата за тарт се намазва с масло. Тестото се разточва на кръг и се поставя във формата като се притиска внимателно към стените. Дупчи се с вилица на няколко места и се пече 7 минути на 180 градуса.
3.    Междувременно се приготвя плънката. Нарязаните на кръгчета стръкове праз се задушават в дълбок тефлонов тиган с двете супени лъжици зехтин и малко вода.


4.    С миксер се разбиват в купа яйцата и сметаната. С лъжица се разбърква вътре настъргания кашкавал и подправките – индийското орехче, сол и пипер на вкус.
5.    Платката се изважда от фурната, оставя се да изстине няколко минути, след което върху нея се разполагат кръгчетата праз. Отгоре се изсипва раздробеното краве сирене. Полива се с яйчената смес.



































6.    Кишът се пече около 25 минути на 180 градуса.














Няма коментари:

Публикуване на коментар