петък, 1 май 2020 г.

НЕО ГРЪЦКА САЛАТА


Изолацията е предизвикателство, когато ти писнат всичките десетина ястия, които се въртят в седмичното меню. Или поне така твърдят запознати. Вкъщи единствено децата ядат по-еднообразно и това е техен избор, който, надявам се, един ден ще се промени. Заради тях въртя една програма, но встрани готвя и за нас – по-разнообразни и интересни рецепти. Какъв е смисълът да плуваш в море от кулинарни предложения и да не си уловиш нещо интересно?
Условието ми, както и досега е да не трябва да изкупя магазина преди да направя рецептата – в края на краищата прекалено екзотичните детйли предполагат, че като ги купя и ползвам веднъж, ще хванат мухъл в шкафа – днес например четох и се почудих кой прави кулинарните предложения от дамската притурка на „Фигаро“ като за да изпълниш каквото и да било оттам, ти трябва черен ориз, оцет от сайдер, листи водорасли Нори, пудра от активен въглен, чай мача на прах, 390 г акай бери на прах и други „финеси“, които няма как да ги открия в хладилника на изолацията.
Затова пък нищо не пречи да поразкрасим някоя позната рецепта, за да й придадем по-актуален и симпатичен вид и да ни се прияде отново.
Така че представям ви една НЕО-ГРЪЦКА салата - хем си я знаем, хем не съвсем – а и не изисква да вземете самолета до остров Аитутаки, за да потърсите продуктите. Е, има и елемент на „изненада“, но напълно достъпен в нашите магазини.







Продукти:
50 г бяло сирене- фета, краве, овче
150 г нахут от консерва
10 чери домати
1 малка краставица
1 глава червен лук
1 морков
5 репички
2 -3 с.л. зехтин
Сока на 1 лимон
Риган на прах
Черен пипер и сол

Приготвяне:
1.    В малка купа се разбъркват зехтинът, лимоновият сок и подправките, за да получим дресинг.
2.    Лукът се нарязва на кръгчета, краставицата – на полукръгчета, чери доматките и репичките се разполвяват, морковът се настъргва или се нарязва на лентички.
3.    В голяма купа се смесват всички нарязани зеленчуци и нахутът.
4.    Салатата се залива с дресинга.




Няма коментари:

Публикуване на коментар