неделя, 10 май 2020 г.

ТАБУЛЕ С КИНОА И ЗЕЛЕНЧУЦИ

Поредната спокойна неделя в изолация…Всъщност не! Всички тръпнат в очакване на де-изолацията утре. Въпреки че нашият район е червена зона за опасност от заразяване, така че при нас насилственото усамотяване ще си продължи още време. С всичко се свиква, важното е да намерим положителното във всяка ситуация. Ако изобщо имаме време да се замислим…Защото с две малки деца, домакинство, усилена дистанционна работа от дома и куп домашни няма много време за лирически отклонения и размисли върху живота. Както е казал Волтер, "Работата ни избавя от три големи злини: скуката, порокът и нуждата."

Изолация или не, трябва да се яде. И след като качихме по няколко килограма, в резултат на всевъзможни печива, сладоледи и шоколад през телевизора вечер, решихме, че все пак ще се върнем към по-здравословно хранене, предвид настъпването на нов сезон, в който ще „обелим“ по няколко слоя дрехи и ще е хубаво да стъпим със самочувствие в летните месеци.

Следващата рецепта е за здравословно табуле от киноа. Приготвя се бързо, от посоченото количедство стават 4 порции. Тук обикновено купувам кутии киноа от по 500 г., което позволява да имам киноа и за друга рецепта, но тази определно ми е любима. Ако ви хареса, препоръчвам да опитате и турския касър, който също е на блога тук: Касър (турска салата)

И приятно готвене!

 






Продукти:

250 г киноа

1 чушка

1 връзка магданоз

Портокал – 1 на парченца

Домати- два, на малки парченца

Краставица – две малки , на кубчета

Листа мента- 10 листа

Зехтин, сокът на един лимон

Приготвяне:

1.     Киноата се вари, докато стане прозрачна. Това отнема около 10 минути. По време на варенето се добавят няколко щипки сол, на вкус. След като се свари, киноата се отцежда.

2.     Нарязват се зеленчуците и портокала по следния начин: Чушката се нарязва на кубчета, магданозът –на ситно, портокалът- на малки парченца, доматите и краставицата - на кубчета.

3.     Зеленчуците и портокала се смесват с киноата в дълбок съд за салата.

4.     Ментата и магданозът се нарязват също и се прибавят в салатата.

5.     В малка купичка се смесват зехтинът и лимоновия сок и се изсипват в табулето. Прибавя се сол, черен пипер и хубаво се разбърква.

6.     Оставя се поне 3 часа в хладилник преди сервиране.

Портокалът би могъл да се замени със стафиди, по избор.


Няма коментари:

Публикуване на коментар