Ягоди – дъхави, едри, лъскави,
осеяли широкото поле и мамещи децата ми изпод зелените си слънчобранчета. Те
тичат по полето с кошничка, ухилени, разрошени, с омазани тениски и пръстчета,
от които капе сок. Когато бях малка, това бе любимият ми плод. Миришеше ми на
лято.
Недалеч от дома ни има ягодови
полета – по това време на годината това беритбата на ягоди е забавен начин да
накараме децата да хапнат плодове, както и да направим някой и друг сладкиш с
ягоди. Ванилова панакота с ягодово кули и мента , Облачета с ягоди ... Все идеи от блога, които са ни доставяли удоволствие.
Тази година обаче ягодовият сезон
ни свари вече омаломощени след едномесечна нисковъглехидратна диета и вместо да
запланувам сладкиши, с които да изтрия постигнатите с труд резултати от
лишаването от захар и въглехидрати, реших да пробваме да сложим ягодките в
салата. Комбинирах ги с чери доматки и сок от лайм…Прибавих моцарела за малко
повече плътност …обичам неочаквано добрите комбинации.
Рецептата е много лесна и свежа –
правих я още няколко пъти след първия път.
Продукти:
Зеленолистна салата или шепа
рукола
½
глава червен лук
10 чери домати
400 г ягоди
1 опаковка топчета моцарела
Няколко листа босилек
1 ч.л. захар
черен пипер
1 зелен лимон
2 с.л. зехтин
Сусам за поръсване – 1 с.л.
Приготвяне:
1.
Зелените листа се накъсват. Лукът се
почиства и нарязва на полугръгчета, доматките се разполвяват, а ягодките се
нарязват на филийки.
2.
В купа се смесват зелената салата,
лукът, ягодите. Прибавят се топчетата моцарела и листата босилек.
3.
В малка купичка се смесва дресингът –
зехтина, сока на лайма, захарта и черния пипер. Салатата се овкусява с
дресинга.
4.
Поръсва се със сусам и се сервира.
Няма коментари:
Публикуване на коментар