събота, 6 юни 2020 г.

САЛАТА С ЯГОДИ И ЧЕРИ ДОМАТИ

Ягоди – дъхави, едри, лъскави, осеяли широкото поле и мамещи децата ми изпод зелените си слънчобранчета. Те тичат по полето с кошничка, ухилени, разрошени, с омазани тениски и пръстчета, от които капе сок. Когато бях малка, това бе любимият ми плод. Миришеше ми на лято.

Недалеч от дома ни има ягодови полета – по това време на годината това беритбата на ягоди е забавен начин да накараме децата да хапнат плодове, както и да направим някой и друг сладкиш с ягоди. Ванилова панакота с ягодово кули и мента , Облачета с ягоди ... Все идеи от блога, които са ни доставяли удоволствие.

Тази година обаче ягодовият сезон ни свари вече омаломощени след едномесечна нисковъглехидратна диета и вместо да запланувам сладкиши, с които да изтрия постигнатите с труд резултати от лишаването от захар и въглехидрати, реших да пробваме да сложим ягодките в салата. Комбинирах ги с чери доматки и сок от лайм…Прибавих моцарела за малко повече плътност …обичам неочаквано добрите комбинации.

Рецептата е много лесна и свежа – правих я още няколко пъти след първия път.

Продукти:

Зеленолистна салата или шепа рукола

½  глава червен лук

10 чери домати

400 г ягоди

1 опаковка топчета моцарела

Няколко листа босилек

1 ч.л. захар

черен пипер

1 зелен лимон

2 с.л. зехтин

Сусам за поръсване – 1 с.л.




Приготвяне:

1.    Зелените листа се накъсват. Лукът се почиства и нарязва на полугръгчета, доматките се разполвяват, а ягодките се нарязват на филийки.

2.    В купа се смесват зелената салата, лукът, ягодите. Прибавят се топчетата моцарела и листата босилек.

3.    В малка купичка се смесва дресингът – зехтина, сока на лайма, захарта и черния пипер. Салатата се овкусява с дресинга.

4.    Поръсва се със сусам и се сервира.






Няма коментари:

Публикуване на коментар