Вече сме в края на есента.
Тиквеният сезон е в разгара си. В магазините изобилства от костюми на вещици и
зомбита, кървави маски и какви ли не страхотии, които човек си е измислил, за
да се „плаши“ на празника. Тъй като не съм почитател на Хелуин, моето семейство
набляга на сладкишената страна на октомврийско-ноемврийското време и не
пропускаме да ходим на различни елзаски празници всеки уикенд.
Не знам кое е по-приятно –
безкрайните лозя и пейзажите , окъпани в позлата, по Пътя на виното или
веселите селски празници, с безкрайните окичени щандове, печените кестени и
духовата музика в закътаните елзаски селца.
Миналата година посетихме
Празника на тиквите в Логелайм, но тази година наред бе Празника на кестените в
Оберброн, както и разходка в лозята над Кайзерберг, избран за любимо градче на
французите през 2017 г.
Днешната рецепта, напълно в
съзвучие с тиквената тема, са ТИКВЕНИ КУРАБИИ СЪС СТАФИДИ.
Знаете ли как са възникнали
сладките?
Отначало те са
представлявали малки кексчета, с които се е изпробвала температурата на пещта,
преди вътре да се сложи голямата торта. Английската дума “Cookie” произлиза от холандската „koekje” и означава „малка торта“.
Нашите тиквени курабии са
лесни и ароматни. Вместо или освен стафидите, вътре може да забъркате и
парченца шоколад, а освен това можете да ги глазирате, ако имате време да ги
изчакате да изстиват два пъти (веднъж без, веднъж със глазура). Вкъщи това се
оказа невъзможно и въобще не можах да ги намажа с иначе приготвената глазура –
те бяха нападнати и изядени още топли-топли.
Продукти:
(Доза: За около 24 броя)
½ ч.ч. готварска мазнина
1 ч.ч. чаша захар
1 ч.ч. тиква (сварена,
пюрирана)
1 ч.ч. ванилова есенция
2 ч.ч. обикновено брашно
1 ч.л. бакпулвер
1ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. канела
Сол на върха на ножа
1 ч.ч. стафиди
Приготвяне:
1.
Фурната се загрява на 180 градуса.
2.
В голяма купа се разбива готварската мазнина със
захарта, до получаването на лека и пухкава смес. Прибавят се тиквеното пюре и
ванилията.
3.
В друга купа се разбъркват брашното,
бакпулвера, содата, канелата и солта. Изсипват се в кремообразната смес и се
миксират добре.
4.
В тестото се разбъркват с дървена лъжица
стафидите.
5.
В голяма тава, върху хартия за печене, с
чаена лъжица се оформят сладките на разстояние около 5 см.
екат се 12-14
минути, докато покафенеят. Нареждат се да изстинат върху скара.
По желание: Приготвяне на
глазура:
Продукти:
2
с.л. масло
1 ½ ч.ч.
пудра захар
2
с.л. прясно мляко
1
ч.л. ванилова есенция
Приготвяне:
Маслото
се разтапя в малка тенджера на котлона. Вътре се разлърква захарта, млякото и ванилията,
до получаването на гладка смес. С нея се глазират изстиналите курабии.
Няма коментари:
Публикуване на коментар