понеделник, 29 октомври 2018 г.

ТИКВЕНИ КУРАБИИ СЪС СТАФИДИ


Вече сме в края на есента. Тиквеният сезон е в разгара си. В магазините изобилства от костюми на вещици и зомбита, кървави маски и какви ли не страхотии, които човек си е измислил, за да се „плаши“ на празника. Тъй като не съм почитател на Хелуин, моето семейство набляга на сладкишената страна на октомврийско-ноемврийското време и не пропускаме да ходим на различни елзаски празници всеки уикенд.
Не знам кое е по-приятно – безкрайните лозя и пейзажите , окъпани в позлата, по Пътя на виното или веселите селски празници, с безкрайните окичени щандове, печените кестени и духовата музика в закътаните елзаски селца.
Миналата година посетихме Празника на тиквите в Логелайм, но тази година наред бе Празника на кестените в Оберброн, както и разходка в лозята над Кайзерберг, избран за любимо градче на французите през 2017 г.
Днешната рецепта, напълно в съзвучие с тиквената тема, са ТИКВЕНИ КУРАБИИ СЪС СТАФИДИ.


Знаете ли как са възникнали сладките?
Отначало те са представлявали малки кексчета, с които се е изпробвала температурата на пещта, преди вътре да се сложи голямата торта. Английската дума “Cookie” произлиза от холандската „koekje” и означава „малка торта“.
Нашите тиквени курабии са лесни и ароматни. Вместо или освен стафидите, вътре може да забъркате и парченца шоколад, а освен това можете да ги глазирате, ако имате време да ги изчакате да изстиват два пъти (веднъж без, веднъж със глазура). Вкъщи това се оказа невъзможно и въобще не можах да ги намажа с иначе приготвената глазура – те бяха нападнати и изядени още топли-топли.








Продукти:
(Доза: За около 24 броя)
½ ч.ч. готварска мазнина
1 ч.ч. чаша захар
1 ч.ч. тиква (сварена, пюрирана)
1 ч.ч. ванилова есенция
2 ч.ч. обикновено брашно
1 ч.л. бакпулвер
1ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. канела
Сол на върха на ножа
1 ч.ч. стафиди
Приготвяне:
1.   Фурната се загрява на 180 градуса.
2.   В голяма купа се разбива готварската мазнина със захарта, до получаването на лека и пухкава смес. Прибавят се тиквеното пюре и ванилията.
3.   В друга купа се разбъркват брашното, бакпулвера, содата, канелата и солта. Изсипват се в кремообразната смес и се миксират добре.
4.   В тестото се разбъркват с дървена лъжица стафидите.



5.   В голяма тава, върху хартия за печене, с чаена лъжица се оформят сладките на разстояние около 5 см. 






екат се 12-14 минути, докато покафенеят. Нареждат се да изстинат върху скара.

По желание: Приготвяне на глазура:
Продукти:
2 с.л. масло
1 ½ ч.ч. пудра захар
2 с.л.  прясно мляко
1 ч.л. ванилова есенция
Приготвяне:
Маслото се разтапя в малка тенджера на котлона. Вътре се разлърква захарта, млякото и ванилията, до получаването на гладка смес. С нея се глазират изстиналите курабии.





Няма коментари:

Публикуване на коментар