четвъртък, 11 октомври 2018 г.

ТАРТ С КРУШИ, ШОКОЛАД И КАНЕЛА


Тази рецепта стои в тефтерчето ми от много години. Една от първите, които си записах, когато пристигнах във Франция. Не помня вече кой точно ми я е дал, но есенният сезон ми се стори особено подходящ да я приготвя – дори не помня дали съм я правила преди. Първо, защото съдържа солидна доза плътен тъмен шоколад, от каквато човек има нужда, за да се утеши след края на лятото и в началото на новия работно-учебен сезон. Второ, заради изобилието от круши на пазара – златни, ароматни, зрели.
Нямам нужда от повече причини, за да се впусна в рецептата. Можете да я приготвите с готова платка за тарт, или да си направите сами тестото – в единия случай печелите време, а в другия-самочувствие на сладкар.










Ако искате сами да си приготвите кора за пая, рецептата е следната:



Продукти:
350 г брашно (пресято)
1 ч.л. сол
1 яйце
3 с.л. вода
150 г масло, студено нарязано на парченца
Приготвяне:
Към брашното и солта се прибавя маслото, докато сместа стане на трохи. Към тях се добавят яйцето и водата. Омесва се за кратко, като целта е тестото да не се загрява много при месенето, за да не стане жилаво тестото. Увива се в стреч-фолио и се оставя в хладилника поне 30 мин.


Продукти:
1 пакет готово бутер тесто за кора за пая
3-4 едри круши 200 г шоколадов кувертюр
1 яйце
50 г бяло брашно
3 с.л. заквасена сметана
100 г захар
Канела за поръсване
1 ч.л. ванилова есенция

Приготвяне:
1.     Фурната се загрява на 200 градуса.
2.     В подходяща форма за тарт се разстила тестото, върху хартия за печене (или без да се отделя от тази, с която се продава). Притиска се добре към стените и се оформя горния ръб. Ако ползвате собствена кора за пая, първо се разточва на набрашнена повърхност, за да добие кръгла форма.
3.     Шоколадовият кувертюр се разтапя на водна баня и с него равномерно се покрива кората. Изчаква се да стегне.

4.     Крушите се обелват, нарязват на полумесеци и се почистват от семките. Подреждат се върху кората, докато се запълни цялата кора.



5.     Канелата се поръсва върху крушите.



6.     В отделен съд се разбиват с миксер яйцето, захарта, брашното и сметаната. Прибавя се ваниловата есенция. Сместа се изсипва върху крушите.



7.     Пече се на 200 градуса в предварително загрятата фурна 35 минути. След изваждането от фурната се оставя да се охлади и се консумира.


Няма коментари:

Публикуване на коментар