Тази рецепта стои в тефтерчето ми от много години. Една от
първите, които си записах, когато пристигнах във Франция. Не помня вече кой
точно ми я е дал, но есенният сезон ми се стори особено подходящ да я приготвя
– дори не помня дали съм я правила преди. Първо, защото съдържа солидна доза
плътен тъмен шоколад, от каквато човек има нужда, за да се утеши след края на
лятото и в началото на новия работно-учебен сезон. Второ, заради изобилието от
круши на пазара – златни, ароматни, зрели.
Нямам нужда от повече причини, за да се впусна в рецептата.
Можете да я приготвите с готова платка за тарт, или да си направите сами
тестото – в единия случай печелите време, а в другия-самочувствие на сладкар.
Ако искате сами да си приготвите кора за пая, рецептата е
следната:
Продукти:
350 г брашно (пресято)
1 ч.л. сол
1 яйце
3 с.л. вода
150 г масло, студено нарязано на парченца
Приготвяне:
Към брашното и солта се прибавя маслото, докато сместа
стане на трохи. Към тях се добавят яйцето и водата. Омесва се за кратко, като
целта е тестото да не се загрява много при месенето, за да не стане жилаво
тестото. Увива се в стреч-фолио и се оставя в хладилника поне 30 мин.
Продукти:
1 пакет готово бутер тесто за кора за пая
3-4 едри круши 200 г шоколадов кувертюр
1 яйце
50 г бяло брашно
3 с.л. заквасена сметана
100 г захар
Канела за поръсване
1 ч.л. ванилова есенция
Приготвяне:
1.
Фурната
се загрява на 200 градуса.
2.
В
подходяща форма за тарт се разстила тестото, върху хартия за печене (или без да
се отделя от тази, с която се продава). Притиска се добре към стените и се
оформя горния ръб. Ако ползвате собствена кора за пая, първо се разточва на
набрашнена повърхност, за да добие кръгла форма.
3.
Шоколадовият
кувертюр се разтапя на водна баня и с него равномерно се покрива кората.
Изчаква се да стегне.
4.
Крушите
се обелват, нарязват на полумесеци и се почистват от семките. Подреждат се върху кората, докато се запълни цялата кора.
5.
Канелата
се поръсва върху крушите.
6.
В
отделен съд се разбиват с миксер яйцето, захарта, брашното и сметаната. Прибавя
се ваниловата есенция. Сместа се изсипва върху крушите.
7.
Пече
се на 200 градуса в предварително загрятата фурна 35 минути. След изваждането
от фурната се оставя да се охлади и се консумира.
Няма коментари:
Публикуване на коментар