Сезонът на аспержите настъпи и
нямах търпение да пробвам някоя нова и лесна рецепта с тях. Всъщност, се оказва,
че това ще е първата ми рецепта с аспержи в блога, защото, макар и да правих
ястия с аспержи и миналия сезон, по някаква причина не съм ги споделила тук.
А може причината да е била в
това, че за разлика от този дъждовен, навъсен месец май, който ни тормози тази
година, миналият май бе усмихнат и топъл и никак не ни се стоеше вкъщи, в
кухнята.
Сега обаче, какво му остава на
човек, освен да си стои на топло и да задоволява кулинарното си любопитство като
изпробва нови рецепти? Навън е кално, мрачно, мокро и много, много непримамливо…
Затова пък в кухнята е топло,
уютно и вече ухае на
АСПЕРЖИ НА ФУРНА
С ШУНКА И КОЗЕ СИРЕНЕ
Използвах зелени аспержи – не беше
нарочно, просто те ми харесаха повече в магазина- но със същия успех можете да
си ползвате бели аспержи – тогава обаче ги обелете целите, а ако се чудите как
става това, Youtube
изобилства с кратки клипчета, които показват точната операция.
Продукти : (за 2 порции)
1 връзка аспержи – общо 10 броя
2 листа шунка
40 г. масло
4 резена козе сирене
Пармезан или Ементал за наръсване
Сол, черен пипер
Приготвяне:
1.
Аспержите се измиват и почистват по
следния начин: първо малките триъгълничета от стеблата се отстраняват с нож,
после се отрязва долния край на около 2 см., а стеблото се обелва на височина около
4 см от основата.
2.
Задушават се на пара. Времето за
задушаването зависи от уреда, който ползвате. В моя мултикукър отне към 20
минути. Аспержите трябва да бъдат крехки.
3.
Правят се снопчета от по 5 аспержи и се
увиват през средата с по едно парче шунка.
4.
Поставят се в намаслена тавичка. Аз слагам
и по малко масло вътре, под обвивката от шунка.
5.
Отгоре, върху всяко увито снопче аспержи
се поставят по две резенчета козе сирене.
6.
Снопчетата се поръсват с Ементал или Пармезан,
по избор.
7.
Предястието се пече в предварително
загрята фурна на 190 градуса. При изваждане от фурната се поръсва със сол и
черен пипер и се сервира.
Няма коментари:
Публикуване на коментар