вторник, 21 май 2019 г.

АСПЕРЖИ НА ФУРНА С ШУНКА И КОЗЕ СИРЕНЕ


Сезонът на аспержите настъпи и нямах търпение да пробвам някоя нова и лесна рецепта с тях. Всъщност, се оказва, че това ще е първата ми рецепта с аспержи в блога, защото, макар и да правих ястия с аспержи и миналия сезон, по някаква причина не съм ги споделила тук.
А може причината да е била в това, че за разлика от този дъждовен, навъсен месец май, който ни тормози тази година, миналият май бе усмихнат и топъл и никак не ни се стоеше вкъщи, в кухнята.
Сега обаче, какво му остава на човек, освен да си стои на топло и да задоволява кулинарното си любопитство като изпробва нови рецепти? Навън е кално, мрачно, мокро и много, много непримамливо…
Затова пък в кухнята е топло, уютно и вече ухае на

АСПЕРЖИ НА ФУРНА С ШУНКА И КОЗЕ СИРЕНЕ



Използвах зелени аспержи – не беше нарочно, просто те ми харесаха повече в магазина- но със същия успех можете да си ползвате бели аспержи – тогава обаче ги обелете целите, а ако се чудите как става това, Youtube изобилства с кратки клипчета, които показват точната операция.

Продукти : (за 2 порции)

1 връзка аспержи – общо 10 броя
2 листа шунка
40 г. масло
4 резена козе сирене
Пармезан или Ементал за наръсване
Сол, черен пипер

Приготвяне:
1.     Аспержите се измиват и почистват по следния начин: първо малките триъгълничета от стеблата се отстраняват с нож, после се отрязва долния край на около 2 см., а стеблото се обелва на височина около 4 см от основата.
2.     Задушават се на пара. Времето за задушаването зависи от уреда, който ползвате. В моя мултикукър отне към 20 минути. Аспержите трябва да бъдат крехки.
3.     Правят се снопчета от по 5 аспержи и се увиват през средата с по едно парче шунка.
4.     Поставят се в намаслена тавичка. Аз слагам и по малко масло вътре, под обвивката от шунка.
5.     Отгоре, върху всяко увито снопче аспержи се поставят по две резенчета козе сирене.
6.     Снопчетата се поръсват с Ементал или Пармезан, по избор.
7.     Предястието се пече в предварително загрята фурна на 190 градуса. При изваждане от фурната се поръсва със сол и черен пипер и се сервира.




Няма коментари:

Публикуване на коментар