Не знам защо правя тази
рецепта винаги през февруари. Миналата година тя бе основното ястие в менюто ни
за Свети Валентин, но тогава споделих рецептата единствено на предястието - Тартар с фенел, манго и сьомга. Предястието не го правя често, но пък толкова
пъти съм правила вече пилешкото и рецептата е толкова лесна за приготвяне, при
положение, че разполагате с консерва кокосово мляко – има я в големите
супермаркети – че ми се стори жалко да не я включа в кулинарния си указател в
блога.
Предимството на това къри е,
че не е лютиво, въпреки че има екзотичен вкус...За разлика то съпруга ми, който
е бесен фен на лютото, аз предпочитам все пак да усещам какво ям – различните
съставки на ястието и затова лютивото го използвам по-скоро по изключение.
Затова не се колебайте да
пробвате рецептата!
Порции:
6
Време
за приготвяне: 1ч. 10 мин. ( подготовка 20 мин. и готвене 50
мин.)
Продукти:
600 г пилешки гърди, нарязани на средно големи хапки
2 скилидки чесън - пресовани
1 глава лук – нарязана на тънки шайби
1 консерва домати на кубчета– около 400 г.
Доматено пюре – 400 г.
1 консерва кокосово мляко – 400 мл.
2 с.л. къри на прах
Сол и черен пипер на вкус
2 с.л. захар
2 сл. зехтин
Приготвяне:
1.
Пилешките хапки се поръсват със сол и черен
пипер.
2.
Кърито се смесва със зехтина, изсипва се в
дълбок тиган и се загрява 1 мин. на котлона на висока температура.
3.
Лукът и чесънът се запържват в кърито за 1
мин.
4.
Добавят се пилешките хапки, овалват се в къри
сместа и се готвят на средна температура 7-10 мин.
5.
В тигана се изсипва кокосовото мляко,
доматите, доматеното пюре и захарта и сместа се разбърква. Покрива се и се
оставя да къкри между 30 и 40 минути като периодично се разбърква.
6.
Сервира се незабавно. Подходяща гарнитура е
оризът.
Изглежда супер! Ще пробвам...
ОтговорИзтриване