сряда, 20 февруари 2019 г.

ПИЛЕ С КОКОС И КЪРИ


Не знам защо правя тази рецепта винаги през февруари. Миналата година тя бе основното ястие в менюто ни за Свети Валентин, но тогава споделих рецептата единствено на предястието - Тартар с фенел, манго и сьомга. Предястието не го правя често, но пък толкова пъти съм правила вече пилешкото и рецептата е толкова лесна за приготвяне, при положение, че разполагате с консерва кокосово мляко – има я в големите супермаркети – че ми се стори жалко да не я включа в кулинарния си указател в блога.
Предимството на това къри е, че не е лютиво, въпреки че има екзотичен вкус...За разлика то съпруга ми, който е бесен фен на лютото, аз предпочитам все пак да усещам какво ям – различните съставки на ястието и затова лютивото го използвам по-скоро по изключение.
Затова не се колебайте да пробвате рецептата!




Порции: 6
Време за приготвяне: 1ч. 10 мин. ( подготовка 20 мин. и готвене 50 мин.)
Продукти:
600 г пилешки гърди, нарязани на средно големи хапки
2 скилидки чесън - пресовани
1 глава лук – нарязана на тънки шайби
1 консерва домати на кубчета– около 400 г.
Доматено пюре – 400 г.
1 консерва кокосово мляко – 400 мл.
2 с.л. къри на прах
Сол и черен пипер на вкус
2 с.л. захар
2 сл. зехтин
Приготвяне:
1.   Пилешките хапки се поръсват със сол и черен пипер.
2.   Кърито се смесва със зехтина, изсипва се в дълбок тиган и се загрява 1 мин. на котлона на висока температура.
3.   Лукът и чесънът се запържват в кърито за 1 мин.
4.   Добавят се пилешките хапки, овалват се в къри сместа и се готвят на средна температура 7-10 мин.
5.   В тигана се изсипва кокосовото мляко, доматите, доматеното пюре и захарта и сместа се разбърква. Покрива се и се оставя да къкри между 30 и 40 минути като периодично се разбърква.
6.   Сервира се незабавно. Подходяща гарнитура е оризът.


1 коментар: