вторник, 12 февруари 2019 г.

ПАСТА С НАДЕНИЧКИ, ЧУШКИ И ПАРМЕЗАН


Чудех се вече кога ще почна да качвам рецепти тази година – януари мина неусетно. След доста охранващите новогодишни празници не ни се започват диети, не ни се иска дори да намалим обема на поглъщаното количество храна. Зимните вечери толкова си отиват с парче сладкиш и чашка червено вино или поне с една споделена кофичка сладолед, че някак сърце не ни дава да преминем в спартанско-каляващ хранителен режим. Хубавото е, че под няколко ката дрехи, нещата лесно се камуфлират. Лошото е,че едни ден ще трябва да ги посвалим...Но този ден няма да е днес, нали?
Днешната рецепта е отново от моя любим тип - такива, които се готвят за 15 минутки, буквално докато си свалиш палтото и преминеш през кухнята и ястието е вече готово.





Подготовка: 10 мин. Готвене: 15 мин. 4 порции
Продукти:
2 с.л. зехтин
250 г тънки наденички, нарязани на резени
2 средно големи глави лук, нарязани на тънки шайби
2 големи червени или оранжеви чушки, почистени и нарязани на тънки шайби
2 скилидки чесън, пресовани
1 ч.л. сушен босилек, стрит
½ ч.ч. черни маслини, без костилки
1 с.л. балсамов оцет
¼ ч.л. сол
¼  ч.л.  черен пипер
250 г паста
Настъргано сирене пармезан
Приготвяне:
1.    Зехтинът се загрява в голям тефлонов тиган, на умерен огън. Прибавят се наденичките и лука. Запържват се за 5 мин, докато лукът омекне и добие златист цвят.
2.   Добавят се чушките, чесъна и босилека. Задушават се за 10 мин. Отместват се от огъня и се прибавят маслините, оцета, солта и пипера.
3.   В голям съд с леко подсолена вряща вода се сварява пастата, докато омекне, съобразно с указанията на опаковката. Отцежда се и се запазват ¼ ч.ч. от водата, в която се е варила пастата.
4.   Пастата се разбърква добре, заедно с отделената вода и сместа с наденичките. Сервира се поръсена с настърган пармезан.





Няма коментари:

Публикуване на коментар