Отмина
още една година. Правим последни приготовления да я изпратим. Навсякъде греят
елхи, хора се щурат, в опит да пренесат магазините в домовете си и да открият
най-подходящите подаръци. Търсят се рецепти, купуват се продукти, организират
се празници.
Право
пропорционално на нарастването на активността ми в реалния свят пада
активността ми във виртуалния. Децата ми, колегите, приятелите, хиляди знайни и
незнайни задачки се състезават за вниманието ми и се опитват да „отхапят“ по
парченце от и без това здраво разграфеното ми време.
Но
пък как да затворя страницата на 2018 г. без да отдам дължимото на любимия
блог, още повече, че рецептата чака прилежно подготвена и най-вече опитана?
Затова
без повече приказки, представям ви
КОЛЕДЕН СЛАДКИШ С
ПОРТОКАЛИ, МОРКОВИ И МАСКАРПОНЕ
Интересното
в него е, че портокалите се варят с корите и после всичко влиза в тестото, а се
използват едва 120 г брашно! Заинтригувах ли ви? Четете по-нататък...
Продукти:
2
портокала (средни)
2
моркова
250
г захар
120
г брашно
6
яйца
1
ч.л. бакпулвер
150
г бланширани и фино смелени бадеми
1/2
ч.л. канела
Приготвяне:
За блата:
1.
Портокалите се измиват и варят в продължение на един час с корите, докато
омекнат. След това се срязват на две, отделят се семките, отрязват се краищата
отгоре и отдолу на портокала и се пасират в блендер.
2. Двата
моркова се смилат в блендер. Към тях се добавят смлените вече бадеми, брашното
и бакпулвера.
3. Смесват
се яйцата, морковено-бадемовата смес и портокалите. Поръсва се с канела.
4. Сместа
се изсипва в тавичка, която е намаслена и поръсена с брашно или на хартия за
печене.
5. Пече
се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30 минути.
За глазурата:
250
г маскарпоне
200
г заквасена сметана
200
г пудра захар (може и по-малко, ако не обичате много сладко)
Трите
продукта се разбиват с миксер и с тях се намазва изстиналия вече сладкиш.
Украсява се отгоре с плодове, бонбонки, и каквото ви хрумне, стига да се яде и
да изглежда добре!
Весела Коледа и Честита нова година!
Няма коментари:
Публикуване на коментар