събота, 7 януари 2023 г.

СВИНСКИ ДЖОЛАН С ВИНО НА ФУРНА

 Честита Нова година на всички! Нека тя започне с надежда, добро настроение, блясък в очите, усмивка на устните, уют в домовете ни! Бъдете себе си, попивайте само красивото и доброто около себе си и излъчвайте на свой ред любов и добрина, защото ние сами създаваме света си и сме отговорни за времето, което ни е подарено – да го прекарваме смислено и да извличаме и полза, и удоволствие от живота си.

Промените в живота ми доведоха до дълго отсъствие от блога, но тъй като откривам, че ми липсва това да го обогатявам с нови идеи, реших още в първите дни на януари да започна да споделям отново рецепти.

Днес говорихме с майка ми за приготвянето на свински джолан – какви са тънкостите, за да стане месото крехко и да се отделя от кокала, има ли нужда от предварителна топлинна обработка, колко време отнема печенето и затова реших, в продължение на нашия разговор, да споделя рецептата, по която го  приготвям аз. Тя е френска и съм я правила доста пъти.

На първо място съветвам ви да си купите наистина качествено парче месо, за предпочитане прясно, а не замразено. Най-добре го вземете от месарница, за която сте чували добри отзиви – такива не липсват у нас и макар цените да са малко по-високи от супермаркета, все пак си заслужава, ако искате да приготвите наистина апетитно ястие.

Дайте си и време да го мариновате от предната вечер, защото така ще попие ароматите на подправките и ще стане по-крехко.

И още няколко уточнения:

-        Вземете джолан с кожа- когато стане хрупкава, тя е една от най-вкусните му части, а и ястието е по-атрактивно с препечената коричка на месцето.

-        Във Франция често съм купувала и осолен джолан – ако разполагате с такъв, предварително го накиснете поне 6 часа във вода, за да се отмие солта  като сменяте водата на всеки 2 часа.

-        За да не изсъхва месото по време на печенето, е важно отвреме навреме да го поливате със сосчето от тавата. По същия начин поливайте и картофките.

-        Виното може да замените с тъмна бира- това е баварският вариант на ястието.


Продукти: (за един джолан, достатъчен за две порции)

Един джолан – пресен, с кожа и кокал

5 картофа

1-2 моркова ( те омекотяват вкуса на виното като леко го подслаждат)

1 гл. кромид лук

1 ч.л. суха мащерка

1 ч.л. сух розмарин

1 ч.л. сух градински чай

Зехтин 2-3 с.л.

Кубче телешки бульон

1 дафинов лист

3 скилидки чесън

Сол, черен пипер

250 мл бяло вино ( сухо)

1 с.л. масло ( 40 г)

Приготвяне:

1.     От предната вечер: пригответе маринатата като смесите зехтина с всички зелени подправки, солта и черния пипер. Намажете джолана от всички страни, направете прорези в кожата му и го шпиковайте с обелени и нарязани на филийки скилидки чесън. Сложете го в найлонова торбичка или в съд под стреч фолио, за да престои така в хладилник поне 12 часа. Също така, преди да го готвите, го извадете поне един час предварително, за да се отпусне месото.

2.     Този етап може и да го пропуснете, но ако искате да постигнете хрупкава и златиста коричка, отделете време и за него. В тиган на котлона загрейте малко зехтин и 20 г масло и в тях запържете джолана от всички страни по няколко минути.

3.     Междувременно загрейте фурната на 200 градуса.

4.     Поставете месото в намазана със зехтин тавичка. Добавете виното, останалия чесън и нарязания на полумесеци лук, кубчето бульон, половин супена лъжица масло.

5.     Покрийте плътно тавата с два листа алуминиево фолио и поставете тавата във фурната.

6.     Печете 20 мин на 200 градуса, после намалете фурната и печете още 3 часа на 170 градуса. На всеки 20-тина минути поливайте със соса от печенето и покривайте отново.

7.     Един час преди края, добавете обелените и нарязани на едро моркови и картофи, предварително овкусени с малко сол и черен пипер.

8.     При нужда, може да долеете малко вода, ако много намалее течността.

9.     Когато изтече указаното време за печене, открийте джолана и го оставете да се пече още 10 минути без фолиото.

10. Извадете от фурната и оставете месото да почине преди да сервирате.

Приятна дегустация!

N.B. На снимките не се виждат морковчетата- когато правих рецептата за първи път, не бях ги сложила – снимките целят предимно да ви покажа колко апетитно изглежда джоланът.

 

 







Няма коментари:

Публикуване на коментар