Честита Нова година на всички! Нека тя започне с надежда, добро настроение, блясък в очите, усмивка на устните, уют в домовете ни! Бъдете себе си, попивайте само красивото и доброто около себе си и излъчвайте на свой ред любов и добрина, защото ние сами създаваме света си и сме отговорни за времето, което ни е подарено – да го прекарваме смислено и да извличаме и полза, и удоволствие от живота си.
Промените в живота ми доведоха до дълго отсъствие от блога, но тъй като
откривам, че ми липсва това да го обогатявам с нови идеи, реших още в първите
дни на януари да започна да споделям отново рецепти.
Днес говорихме с майка ми за приготвянето на свински джолан – какви са
тънкостите, за да стане месото крехко и да се отделя от кокала, има ли нужда от
предварителна топлинна обработка, колко време отнема печенето и затова реших, в
продължение на нашия разговор, да споделя рецептата, по която го приготвям аз. Тя е френска и съм я правила
доста пъти.
На първо място съветвам ви да си купите наистина качествено парче месо, за
предпочитане прясно, а не замразено. Най-добре го вземете от месарница, за
която сте чували добри отзиви – такива не липсват у нас и макар цените да са
малко по-високи от супермаркета, все пак си заслужава, ако искате да приготвите
наистина апетитно ястие.
Дайте си и време да го мариновате от предната вечер, защото така ще попие
ароматите на подправките и ще стане по-крехко.
И още няколко уточнения:
-
Вземете
джолан с кожа- когато стане хрупкава, тя е една от най-вкусните му части, а и
ястието е по-атрактивно с препечената коричка на месцето.
-
Във
Франция често съм купувала и осолен джолан – ако разполагате с такъв,
предварително го накиснете поне 6 часа във вода, за да се отмие солта като сменяте водата на всеки 2 часа.
-
За
да не изсъхва месото по време на печенето, е важно отвреме навреме да го
поливате със сосчето от тавата. По същия начин поливайте и картофките.
-
Виното
може да замените с тъмна бира- това е баварският вариант на ястието.
Продукти: (за един джолан, достатъчен за две порции)
Един джолан – пресен, с кожа и кокал
5 картофа
1-2 моркова ( те омекотяват вкуса на виното като леко го подслаждат)
1 гл. кромид лук
1 ч.л. суха мащерка
1 ч.л. сух розмарин
1 ч.л. сух градински чай
Зехтин 2-3 с.л.
Кубче телешки бульон
1 дафинов лист
3 скилидки чесън
Сол, черен пипер
250 мл бяло вино ( сухо)
1 с.л. масло ( 40 г)
Приготвяне:
1.
От
предната вечер: пригответе маринатата като смесите зехтина с всички зелени
подправки, солта и черния пипер. Намажете джолана от всички страни, направете
прорези в кожата му и го шпиковайте с обелени и нарязани на филийки скилидки
чесън. Сложете го в найлонова торбичка или в съд под стреч фолио, за да престои
така в хладилник поне 12 часа. Също така, преди да го готвите, го извадете поне
един час предварително, за да се отпусне месото.
2.
Този
етап може и да го пропуснете, но ако искате да постигнете хрупкава и златиста
коричка, отделете време и за него. В тиган на котлона загрейте малко зехтин и
20 г масло и в тях запържете джолана от всички страни по няколко минути.
3.
Междувременно
загрейте фурната на 200 градуса.
4.
Поставете
месото в намазана със зехтин тавичка. Добавете виното, останалия чесън и
нарязания на полумесеци лук, кубчето бульон, половин супена лъжица масло.
5.
Покрийте
плътно тавата с два листа алуминиево фолио и поставете тавата във фурната.
6.
Печете
20 мин на 200 градуса, после намалете фурната и печете още 3 часа на 170
градуса. На всеки 20-тина минути поливайте със соса от печенето и покривайте
отново.
7.
Един
час преди края, добавете обелените и нарязани на едро моркови и картофи,
предварително овкусени с малко сол и черен пипер.
8.
При
нужда, може да долеете малко вода, ако много намалее течността.
9.
Когато
изтече указаното време за печене, открийте джолана и го оставете да се пече още
10 минути без фолиото.
10. Извадете от фурната и оставете месото да почине преди да
сервирате.
Приятна дегустация!
N.B.
На снимките не се виждат морковчетата- когато правих
рецептата за първи път, не бях ги сложила – снимките целят предимно да ви покажа
колко апетитно изглежда джоланът.
Няма коментари:
Публикуване на коментар