понеделник, 30 януари 2023 г.

ПИЛЕ С МОРКОВИ И БРОКОЛИ ПО КИТАЙСКИ

Не мога да повярвам, че не съм качила тази рецепта! Когато отвреме навреме с мъжа ми ни обхваща гузната съвест пред огледалото, че изяденото почва да дава видимо отражение около талията (предимно), винаги правим тази рецепта като плавна прелюдия към по-драстичния кето режим.

Бях я изровила от Пинтерест преди 1600 години, но впоследствие я намирах в различни вариации, та сега изобщо не знам къде й е първообразът, а по-скоро ще кача това, което ние правим. Лесна е, вкусна е, здравословна е, така че не се колебайте.


Продукти за 4 порции:

4 с.л. зехтин

2 моркова ( нарязани на лентички от по 3-4 см)

2 чч броколи – използваме само цветовете

500 г пилешки гърди без кожа или кост – нарязани на хапки

4 скилидки чесън, пресовани

½ чч пилешки бульон

¼ чч соев сос

3 сл течен пчелен мед

2 чл царевично нишесте

Сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

1.     Загряваме  2 сл от зехтина на умерен огън в дълбок тиган (аз използвам уок). В него запържваме за 4 минути броколите  и морковите, след което ги изваждаме и ги поставяме в съд, който захлупваме.

Избърсваме тигана с домакинска хартия и загряваме останалите две сл зехтин на умерен огън. Поръсваме месото със сол и черен пипер и го запържваме в останалия зехтин по 3-4 минути от страна или докато месото хване златист загар.

2.     Добавяме чесъна за около 30 секунди. После добавяме и зеленчуците и ги готвим заедно с месото около 2 минути.

      В отделна купа смесваме добре бульона, соевия сос и меда.

3.     В малка купа размиваме двете чл нишесте с една сл студена вода.

4.     Изсипваме върху пилешкото в тигана сместа с меда и соевия сос и разбъркваме още 30 секунди.

5.     Накрая изсипваме разтвореното нишесте и готвим още малко време, докато сосът леко се сгъсти.

Сервираме веднага. Може да си добавите и предварително сварен ориз, ако не ви гони кето-параноята.






Няма коментари:

Публикуване на коментар