неделя, 5 март 2023 г.

ПЪЛНЕН ХЛЯБ

 Направих тази рецепта в средата на една усилена кето диета и сама се ужасих от своята дързост – щеше да е предизвикателство да не го пробвам. Разбира се, поводът беше, че си поканих гостенка вкъщи, но не мога да излъжа, че самата аз не си хапнах от него с удоволствие – и не само това, а и повторих и потретих през следващите дни, защото количеството беше доста голямо.

Рецептата, по която се водих, беше за кръгъл селски хляб, но тъй като не намерих такъв, „изкормих“ едни пълнозърнест овален хляб, покрит с вкусни семена – не стана по-лошо нито на външен вид, нито на вкус. Освен това, предимството беше, че можех да го режа като руло Стефани, което с кръглия хляб нямаше как да се получи. Така че само потвърдих правилото, че най-хубавите открития стават от грешките.

Хлябът може да си го приготвите и сами, ако имате време и желание. Аз нямах такова и затова прибягнах до готовия самун.










Продукти:

2 бр пилешки гърди – около 400 г или пуешко месо

1 глава кромид лук

200 г гъби ( аз взех пресни печурки, но може и стерилизирани)

Зехтин – 3 сл

50 мл розе

100 г топено сирене

Няколко кисели краставички -5-6 броя

200 г грах от консерва

200 г заквасена сметана

100 г настърган кашкавал

1 готов хляб ( селски, със семена, пълнозърнест…)

Подправки- сол, черен пипер, магданоз ( пресен), кимион, риган).

Приготвяне:

1.     От хляба се отрязва капаче, а вътрешността се издълбава и отстранява, така че самият хляб се превръща в като своеобразен съд за печене.

2.     Лукът и гъбите се нарязват на полумесеци.

3.     Зехтинът се загрява в дълбок тиган и в него се запържват лукът, месото, нарязано на хапки и гъбите.

4.     Добавя се виното, за да се задуши ястието, а после и топеното сирене и киселите краставички.

5.     Когато виното се изпари, се добавя сметаната и се бърка до сгъстяване.

6.     Накрая се прибавя отцеденият  грах и нарязаният магданоз.

7.     Ястието се подправя с подправките.

8.     Фурната се загрява на 200 градуса и горен реотан.

9.     В тавичка, покрита с хартия за печене се поставя издълбаният хляб. Пълни се с плънката, наръсва се с кашкавал и се запича във фурната за 10-15 минути. Капачето на хляба се запича също в тавичката, но без да се покрива хляба с плънката.

10. Накрая се вади от фурната и се поднася.


Няма коментари:

Публикуване на коментар