събота, 15 април 2023 г.

СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ БРУСКЕТИ

Ето че дойдоха и великденските празници. Вчера се разхождах из София и от пекарните се носеше примамливият аромат на току-що опечени козунаци. Пред една се виеше такава опашка, че се сетих за годините на комунизма, където опашките не бяха рядкост, но стоките бяха.

Тази година Великден ще ни изненада със семейно пътуване, затова, покрай планирането, не остана много време за споделяне на рецепти.

Въпреки това смятам, че пролетта събужда желанието да бъдем по-лежерни ( а и да хапваме по-леко), отваря апетита за свежи плодове и зеленчуци и за по-малко въртене покрай печката и повече разходки сред природата.

Днешните брускети са по средиземноморска рецепта – с повече подправки и зехтинче, хрупкави и апетитни. Комбинират се добре с чашка охладено розенце. Дегустирайте ги като предястие на терасата или в градината, където да ни стоплят игриви слънчеви лъчи и да ни замирише на пролет.






Продукти:

1 багета

6-7 чери доматки

1 глава червен лук

3 скилидки чесън

Зехтин

Сол и и черен пипер

4-5 листенца босилек

2-3 стръка магданоз

Микс от средиземноморски подправки ( по желаншие)

Приготвяне

1.     Багетата се реже леко по диагонал, за да станат брускетите малко по-издължени, но ако обичате кръглата форма, тя също е приемлива. Филийките се намазват с четка със зехтин и се натъркват с обелена и разполвена скилидка чесън.

2.     Фурната се загрява на 200 градуса. Филийките се подрежда в тавичка и се пекат около 10-15 мин – да станат златисто-кафеникави от двете страни.

3.     Междувременно чери доматките се нарязват първо на половинки, после на по-малки парченца ( аз ги правя на кубчета). По същия начин се нарязват обезкостените маслини, а червеният лук се нарязва на фини полумесеци. Магданозът също се измива и накълцва. Нарязват се наситно и няколко листа босилек. 2 скилидки чесън се пасират.

4.      Нарязаните ситно зеленчуци и магданозът се разбъркват заедно в купичка, в която се добавя и малко зехтин – 1 ч.л. е достатъчна.

5.     Прибавя се и микс от зелени средиземноморски подправки, каквито обичате – розмарин, риган, босилек  ( ако нямате пресни, една равна ч.л. суха смесена подправка върши работа). Прибавят се и сол и черен пипер на вкус.

6.     Топлите брускети се вадят от фурната и се намазват със зеленчуковата смес. Могат да се дегустират веднага или да се консумират изстинали.





Няма коментари:

Публикуване на коментар