Въпреки, че навън вали, имахме няколко слънчеви дни, през които успяхме да
се порадваме на пролетно време. И макар че прогнозата като че ли се мръщи през
цялата следваща седмица, вече се засилвам за смяна на зимните дрехи с летните-
незавидна дейност, която обикновено ми поглъща един цял уикенд.
Смяната на дрехите води със себе си и разни размисли, свързани с броене на
калории, по-здравословен начин на живот, повече спорт или поне…по-леки дрехи. И
понеже си изхвърлих кантара, за да живея в мир със себе си, засега не страдам
от кулинарни угризения след хранене. Още повече, че прекарах едни незабравими 9
дни в Северна Италия и наистина нямаше как да си броя хапките или калориите …но
това е една друга история.
Все пак е време да наблегна малко на салатите. Поне за едно от двете
основни хранения.
Днешното предложение е хем нестандартно, хем вкусно, хем много леко откъм
калории - една порция то тази салатка
има само 9 грама въглехидрати. Освен това, тя осигурява ценни витамини от
групата В, С, Е, фолат и калций. Като прибавим към това, че се приготвя за 20
минути, смятам, че си заслужава да я опитате.
Продукти за 4 порции:
1 парче краставица
( около 5 см)
2 стръка целина
300 г пресни
кълнове – бобови или от люцерна
100 г белени сурови
лешници
1 портокал
150 г краве сирене
За дресинга:
1 портокал
2 с.л. лешниково
или орехово олио
Сол и черен пипер
1 с.л.
пълнозърнеста горчица
Приготвяне:
1.
Загрейте
фурната до 200 градуса. Смачкайте лешниците леко с помощта на точилка и ги
запечете във фурната за 3-4 мин.
2.
Измийте
и подсушете краставицата и целината и ги нарежете на малки парченца и ги
сложете в салатиерата.
3.
Бланширайте
за 1 мин във вряща вода кълновете, отцедете ги и ги добавете в салатиерата.
4.
Обелете
кората на портокала, след това го нарежете на парченца като махнете бялата ципа
и добавете парченцата в салатиерата.
5.
Пригответе
дресинга като изцедите сока на втория портокал в малка купа. Добавете олиото,
горчицата, сол и черен пипер и разбъркайте.
6.
Сиренето
натрошете или нарежете на кубчета в салатиерата.
7.
Накрая
добавете препечените лешници и дресинга, разбъркайте внимателно и сервирайте.
Няма коментари:
Публикуване на коментар