неделя, 14 май 2023 г.

САЛАТА С КЪЛНОВЕ, ЛЕШНИЦИ, ПОРТОКАЛИ И СИРЕНЕ


Въпреки, че навън вали, имахме няколко слънчеви дни, през които успяхме да се порадваме на пролетно време. И макар че прогнозата като че ли се мръщи през цялата следваща седмица, вече се засилвам за смяна на зимните дрехи с летните- незавидна дейност, която обикновено ми поглъща един цял уикенд.

Смяната на дрехите води със себе си и разни размисли, свързани с броене на калории, по-здравословен начин на живот, повече спорт или поне…по-леки дрехи. И понеже си изхвърлих кантара, за да живея в мир със себе си, засега не страдам от кулинарни угризения след хранене. Още повече, че прекарах едни незабравими 9 дни в Северна Италия и наистина нямаше как да си броя хапките или калориите …но това е една друга история.

Все пак е време да наблегна малко на салатите. Поне за едно от двете основни хранения.

Днешното предложение е хем нестандартно, хем вкусно, хем много леко откъм калории -  една порция то тази салатка има само 9 грама въглехидрати. Освен това, тя осигурява ценни витамини от групата В, С, Е, фолат и калций. Като прибавим към това, че се приготвя за 20 минути, смятам, че си заслужава да я опитате.





Продукти за 4 порции:

1 парче краставица ( около 5 см)

2 стръка целина

300 г пресни кълнове – бобови или от люцерна

100 г белени сурови лешници

1 портокал

150 г краве сирене

За дресинга:

1 портокал

2 с.л. лешниково или орехово олио

Сол и черен пипер

1 с.л. пълнозърнеста горчица

Приготвяне:

1.     Загрейте фурната до 200 градуса. Смачкайте лешниците леко с помощта на точилка и ги запечете във фурната за 3-4 мин.

2.     Измийте и подсушете краставицата и целината и ги нарежете на малки парченца и ги сложете в салатиерата.

3.     Бланширайте за 1 мин във вряща вода кълновете, отцедете ги и ги добавете в салатиерата.

4.     Обелете кората на портокала, след това го нарежете на парченца като махнете бялата ципа и добавете парченцата в салатиерата.

5.     Пригответе дресинга като изцедите сока на втория портокал в малка купа. Добавете олиото, горчицата, сол и черен пипер и разбъркайте.

6.     Сиренето натрошете или нарежете на кубчета в салатиерата.

7.     Накрая добавете препечените лешници и дресинга, разбъркайте внимателно и сервирайте.


 

 

 

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар