Началото на годината е винаги пълно с обещания – към себе си и към другите. Не че дните са по-различни, не че ние сме по-различни, но обичаме да си поставяме срокове и да отмерваме времето. И затова в началото на един нов срок подобава да се заемем креативни и изграждащи задачи- всичко, което дълго сме отлагали и за което не ни е останало време или ентусиазъм през старата година.
Срам ме е пред себе си, но 2023 г. съвсем не ми беше до писане блога. Животът ме погълна до степен, в която
приятните неща, хобитата и дейностите, които си бяха свързани само с моята персона,
бяха изместени на заден план. И то съвсем неусетно – сега като погледнах,
последната ми рецепта е от май месец миналата година!
Това не означава
обаче липса на готвене или на идеи – напротив, натрупала съм малка камара от
снимки и рецепти, които чакат кротичко своя ред да бъдат споделени.
Исках да почна
още на 2 януари, но това добро решение също не ми беше по силите- да започнем
тогава от февруари, преди пак да съм мигнала и да е станало декември 2024 г.
Тази рецепта е
Тик-ток стил рецепта- бързо, лесно, вкусно и забавно за приготвяне с децата.
Първоначално я
сервирах като гарнитура към някакви месца, но после забелязах, че месцата си
оставаха, а картофените пръстчета бяха лакомо омитани. Затова понякога вечерята
е само това – картофени пръстчета разбира се, за татковци например към тях може
да се добави някоя и друга изстудена бира.
2 картофа
½ ч.ч. царевично
нишесте
1/4 ч.ч. настърган ементал (може и кашкавал или жълто сирене тип гауда )
1 ч.л. сол
Слънчогледово
олио за пържене
Приготвяне:
1.
Картофите
се варят 15 мин до омекване.
2.
Намачкват
се в купа. Към тях се прибавя нишестето, солта и кашкавала и се меси до
оформяне на меко тесто.
3.
Тестото
се поставя в пликче за храна с цип- аз използвам по-големи – 17х20 см ,които си
купувам в Икеа. Затваря се ципът и тестото се разпределя хубаво из пликчето,
така че да се разстели на равномерен пласт – аз използвам точилка върху
затворения с ципче плик.
4.
Пликчето
се поставя за 30 мин във фризера.
5.
Изважда
се от фризера и пликчето се отстранява от картофеното тесто с помощта на ножица.
Тестото- което е станало на лист, се реже на дълги ивици с голям кухненски нож
или с нож за пица.
6.
Пръстчетата
се пържат в силно загрята мазнина- при мен това е степен 7 на котлона ( от общо
9 възможни степени), до зачервяване като се обръщат и от двете страни. Оставят
се да се отцедят от мазнината на кухненска хартия и се дегустират топли.
Няма коментари:
Публикуване на коментар