Вече втори ден съм на някаква ужасна диета и единственото, което си
позволявам, е да си спомням с носталгия приятните коледно-новогодишни кулинарни
изкушения, с които отрупвахме масата до съвсем наскоро- Е, без тях нямаше сега да
има нужда от хранителни лишения, ако бъдем честни. И все пак, кулинарията е
част от удоволствията в живота, начин да доставиш радост на близките си и на
себе си самия, така че не се отказвайте да пробвате нови рецепти и да се
връщате към любими стари.
Тази рецепта за лазаня болонезе е на един шеф от региона Емилия- Романя,
чиято столица е Болоня, откъдето и името на рецептата. За разлика от други
рецепти, тайната на нейния богат и съвършен вкус е точно печеният сос – откакто
я направих за първи път, вече не правя друга лазаня. Правя я често и за гости-
когато искам да ги впечатля с вкусна домашна храна, която не мога да сбъркам и
която изглежда отлично на масата.
Също така, с тази рецепта корите за лазаня никога не остават сухи или пък прекалено глетави. Така че без повече приказки, преминаваме направо към нея:
Продукти:
250 г кори за лазаня
100 г пармезан –
най-добре е да бъде на парче, което да настържете, а не предварително
настъргано и пакетирано сирене.
500 мл прясно мляко
40 г брашно
40 г масло
100 мл пилешки
бульон
50 мл зехтин
200 г телешка кайма
100 г доматено пюре
100 г моркови
1 глава кромид лук
50 г целина ( 1
стрък)
2 скилидки чесън
50 мл червено вино
Подправки: сол,
пипер, мащерка, дафинов лист, индийско орехче
½ чл захар
Приготвяне:
А. Приготвяне на печения сос
1.
Фурната
се загрява на 180 градуса.
2.
Зеленчуците
се измиват, обелват и нарязват. Морковът се реже на лентички, а целината- на
кръгчета. Лукът се нарязва наситно или се стърже, а чесънът се пасира.
3.
3
сл. зехтин се загряват в широк тиган или тенджера. Запържват се морковите, лука
и целината. Към тях се долавя каймата и се пържи с тях на силен огън около 2-3
минути.
4.
Добавя
се червеното вино и се изчаква, докато почти напълно се изпари.
5.
Добавят се пилешкият бульон, подправките, пасираният чесън, доматеното пюре и захарта.
6.
Изсипва
се в голям съд за готвене с капак, в който може да се пече във фурната. Аз имам
чугунен гювеч с емайлирано покритие и капак, перфектен за такова ястие.
7.
Пече
се във фурната на 180 градуса за 1 час.
Б. Приготвяне на бешамела
1. Бешамелът се приготвя като се разтапя маслото на котлона, постепенно се
прибавя брашното като се разбърква.
2. Към тях се добавя прясното мляко, солта, черният пипер, и индийското
орехче, с разбъркване. Оставя се да кипне и се готви още около минута след
това, за да се сгъсти. И пак разбърквайте!
Малък съвет, ако все пак се
получат бучки – сосът може да се
пасира в робот или с ръчен пасатор, за да бъде гладък.
В. Сглобяване на лазанята и
печене:
1. Правоъгълна тава (аз ползвам йенска тава) се намазва със зехтин. Аз
ползвам силиконова четка.
2. Разделям бешамела на две и изсипвам половината в тавата на равномерен
слой.
3. Подреждам плътно един до друг листи кори за лазаня в самия сос, така че
да покрият дъното.
4. Върху тях разстилам слой сос болонезе с кайма.
5. Слагам втори слой кори за лазаня.
6. Отново разстилам слой сос болонезе.
7. Добавям трети слой кори за лазаня и така редувам кори и сос болонезе,
докато ми свърши сосът, но накрая трябва да завършим със слой кори.
8. Върху последния слой кори изсипвам остатъка от бешамела и разстилам
хубаво.
9. Покривам ястието с настърган пармезан.
10 . Загрявам фурната на 180 градуса, но когато сложа ястието да се пече, намалявам
температурата на 160°C и пека между 50 мин и 1 час.
11. След като се извади от фурната, ястието се оставя да почине 10-15 минути преди да се реже на порции.
Приятен апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар