петък, 16 февруари 2024 г.

ЛАЗАНЯ БОЛОНЕЗЕ С ПЕЧЕН СОС


Вече втори ден съм на някаква ужасна диета и единственото, което си позволявам, е да си спомням с носталгия приятните коледно-новогодишни кулинарни изкушения, с които отрупвахме масата до съвсем наскоро- Е, без тях нямаше сега да има нужда от хранителни лишения, ако бъдем честни. И все пак, кулинарията е част от удоволствията в живота, начин да доставиш радост на близките си и на себе си самия, така че не се отказвайте да пробвате нови рецепти и да се връщате към любими стари.

Тази рецепта за лазаня болонезе е на един шеф от региона Емилия- Романя, чиято столица е Болоня, откъдето и името на рецептата. За разлика от други рецепти, тайната на нейния богат и съвършен вкус е точно печеният сос – откакто я направих за първи път, вече не правя друга лазаня. Правя я често и за гости- когато искам да ги впечатля с вкусна домашна храна, която не мога да сбъркам и която изглежда отлично на масата.

Също така, с тази рецепта корите за лазаня никога не остават сухи или пък прекалено глетави. Така че без повече приказки, преминаваме направо към нея:


Продукти:

250 г кори за лазаня

100 г пармезан – най-добре е да бъде на парче, което да настържете, а не предварително настъргано и пакетирано сирене.

500 мл прясно мляко

40 г брашно

40 г масло

100 мл пилешки бульон

50 мл зехтин

200 г телешка кайма

100 г доматено пюре

100 г моркови

1 глава кромид лук

50 г целина ( 1 стрък)

2 скилидки чесън

50 мл червено вино

Подправки: сол, пипер, мащерка, дафинов лист, индийско орехче

½ чл захар

 

Приготвяне:

А. Приготвяне на печения сос

1.     Фурната се загрява на 180 градуса.

2.     Зеленчуците се измиват, обелват и нарязват. Морковът се реже на лентички, а целината- на кръгчета. Лукът се нарязва наситно или се стърже, а чесънът се пасира.

3.     3 сл. зехтин се загряват в широк тиган или тенджера. Запържват се морковите, лука и целината. Към тях се долавя каймата и се пържи с тях на силен огън около 2-3 минути.

4.     Добавя се червеното вино и се изчаква, докато почти напълно се изпари.

5.     Добавят се пилешкият бульон, подправките, пасираният чесън, доматеното пюре и захарта.

6.     Изсипва се в голям съд за готвене с капак, в който може да се пече във фурната. Аз имам чугунен гювеч с емайлирано покритие и капак, перфектен за такова ястие.

7.     Пече се във фурната на 180 градуса за 1 час.

 

Б. Приготвяне на бешамела

1. Бешамелът се приготвя като се разтапя маслото на котлона, постепенно се прибавя брашното като се разбърква.

2. Към тях се добавя прясното мляко, солта, черният пипер, и индийското орехче, с разбъркване. Оставя се да кипне и се готви още около минута след това, за да се сгъсти. И пак разбърквайте!

Малък съвет, ако все пак се получат бучки – сосът може да се пасира в робот или с ръчен пасатор, за да бъде гладък.

В. Сглобяване на лазанята и печене:

1. Правоъгълна тава (аз ползвам йенска тава) се намазва със зехтин. Аз ползвам силиконова четка.

2. Разделям бешамела на две и изсипвам половината в тавата на равномерен слой.

3. Подреждам плътно един до друг листи кори за лазаня в самия сос, така че да покрият дъното.

4. Върху тях разстилам слой сос болонезе с кайма.

5. Слагам втори слой кори за лазаня.

6. Отново разстилам слой сос болонезе.

7. Добавям трети слой кори за лазаня и така редувам кори и сос болонезе, докато ми свърши сосът, но накрая трябва да завършим със слой кори.

8. Върху последния слой кори изсипвам остатъка от бешамела и разстилам хубаво.

9. Покривам ястието с настърган пармезан.

10 . Загрявам фурната на 180 градуса, но когато сложа ястието да се пече, намалявам температурата на 160°C и пека между 50 мин и 1 час.

11. След като се извади от фурната, ястието се оставя да почине 10-15 минути преди да се реже на порции.

Приятен апетит!





Няма коментари:

Публикуване на коментар