Днес в магазина на щанда за плодове видях страхотни ябълки- лъскави, червени, дъхави. Въпреки че невинаги най-привлекателно изглеждащите са най-вкусните, все пак ябълките си остават едни от плодовете, които присъстват най-често в купата за плодове в хола.
Ябълковите сладкиши свързвам с
детството. А а както знаем, вкусовете от детството си имат специално място в
носталгичните ни спомени. Имах вуйна, която правеше чудесни ябълкови щрудели и
майка, която ме научи на един от най-вкусните десерти с ябълки – този, който ще
споделя днес. Правила съм го много пъти. Почти винаги го нападам преди всички
останали. Разбира се, когато се боря с някое и друго зимно килце преди топлите
месеци избягвам да го правя, но сега с тези хубави ябълки по магазините – как
да устоя? Хайде все пак да не съм по-голям католик от папата.
Продукти:
125 г масло
1 пакет чаени бисквити. Може да
пробвате различни видове. Лично аз във Франиця го правя с едни по-дебели
бретонски маслени бисквити, защото се напояват добре, а и има повече плътност. Също
така нямат дупки и маслото не излиза отгоре ( четете по-нататък).
3 бр ябълки – обелени и нарязани на полумесеци
Канела за поръсване
4 бр. яйца
1 ч.ч.
кристална захар
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
2/3 ч.ч. орехови ядки – ако обичате
по-едро, но може и да ги смелите по-ситно
1 пакетче ванилова захар
Пудра захар за поръсване
Приготвяне:
1.
Разтапям маслото в купичка в
микровълновата фурна. Изсипвам го в тавичката, в която ще пека сладкиша. Не ползвам
много широка, защото иначе сладкишът няма да се вдигне много. Моята е
квадратна, йенска тавичка по 23 см дължина и ширина.
2.
Върху маслото редя плътно бисквитите. Върху
тях резените ябълки, които поръсвам с канела и орехи.
3.
Яйцата се разбиват в купа със захарта,
до гладка, лъскава смес. Към тях се прибавят брашното, бакпулвера и ванилията. За
повече въздушност на сладкиша е желателно брашното да се пресее. Сместа се
разбърква добре, докато стане гладка.
4.
Изсипва се върху ябълките.
5.
Фурната се загрява на 180 градуса и
сладкишът се пече, докато се зачерви, а забодена клечка за зъби излезе чиста.
Внимание обаче, не я забивайте до долу, защото по- надолу са ябълките, а вас ви
интересува готовността на тестото над тях– ако чакате да се изпекат и ябълките,
сладкишът ще поизсъхне.
6.
Изважда се да изстине и се поръсва с
пудра захар преди сервиране.
Няма коментари:
Публикуване на коментар