петък, 20 май 2022 г.

СЛАДКИШ С ЯБЪЛКИ И БИСКВИТИ

 Днес в магазина на щанда за плодове видях страхотни ябълки- лъскави, червени, дъхави. Въпреки че невинаги най-привлекателно изглеждащите са най-вкусните, все пак ябълките си остават едни от плодовете, които присъстват най-често в купата за плодове в хола.

Ябълковите сладкиши свързвам с детството. А а както знаем, вкусовете от детството си имат специално място в носталгичните ни спомени. Имах вуйна, която правеше чудесни ябълкови щрудели и майка, която ме научи на един от най-вкусните десерти с ябълки – този, който ще споделя днес. Правила съм го много пъти. Почти винаги го нападам преди всички останали. Разбира се, когато се боря с някое и друго зимно килце преди топлите месеци избягвам да го правя, но сега с тези хубави ябълки по магазините – как да устоя? Хайде все пак да не съм по-голям католик от папата.











Продукти:

125 г масло

1 пакет чаени бисквити. Може да пробвате различни видове. Лично аз във Франиця го правя с едни по-дебели бретонски маслени бисквити, защото се напояват добре, а и има повече плътност. Също така нямат дупки и маслото не излиза отгоре ( четете по-нататък).

3 бр ябълки – обелени и нарязани на полумесеци

Канела за поръсване

4 бр. яйца

1 ч.ч.  кристална захар

1 ч.ч. брашно

1 ч.л. бакпулвер

2/3 ч.ч. орехови ядки – ако обичате по-едро, но може и да ги смелите по-ситно

1 пакетче ванилова захар

Пудра захар за поръсване

Приготвяне:

1.     Разтапям маслото в купичка в микровълновата фурна. Изсипвам го в тавичката, в която ще пека сладкиша. Не ползвам много широка, защото иначе сладкишът няма да се вдигне много. Моята е квадратна, йенска тавичка по 23 см дължина и ширина.

2.     Върху маслото редя плътно бисквитите. Върху тях резените ябълки, които поръсвам с канела и орехи.

3.     Яйцата се разбиват в купа със захарта, до гладка, лъскава смес. Към тях се прибавят брашното, бакпулвера и ванилията. За повече въздушност на сладкиша е желателно брашното да се пресее. Сместа се разбърква добре, докато стане гладка.

4.     Изсипва се върху ябълките.

5.     Фурната се загрява на 180 градуса и сладкишът се пече, докато се зачерви, а забодена клечка за зъби излезе чиста. Внимание обаче, не я забивайте до долу, защото по- надолу са ябълките, а вас ви интересува готовността на тестото над тях– ако чакате да се изпекат и ябълките, сладкишът ще поизсъхне.

6.     Изважда се да изстине и се поръсва с пудра захар преди сервиране.





Няма коментари:

Публикуване на коментар