понеделник, 2 май 2022 г.

КЕТО КОКОСОВИ ПАЛАЧИНКИ

 Установих, че качената от мен миналата седмица рецепта на Кето руло от тиквички се е наредила доста напред в класацията на Блоговодител за кето рецепти. Явно народът масово се е стреснал от натрупаните килограми от зимата и празниците. Хехехе…защо ли не се изненадвам, опирайки се и на собствения си опит и чувства в момента?

Това ме мотивира да кача още кето рецепти- още повече, че имам една прилежно събрана купчинка, която чака за споделяне.

Когато правиш кето диета разнообразието е прекрасен стимулатор, за да не се откажеш още в първите дни, когато въображението ти рисува шоколадови десерти, уханни питки и какви ли не още въглехидратни изкушения. Но не! Не се оставяйте да бъдете победени от рутинното си желание да хапвате любимите храни, а пробвайте нещо ново, което хем ще ви предизвика да разчупите рутината, хем ще ви се отрази чудесно на фигурата…ако не днес, то след няколко седмици.

Да започнем с кето кокосовите палачинки. У нас си е традиция да се хапват палачинки в неделя сутрин - обикновено тогава са големите таткови палачинки, а в събота - малките мамини.

Но сега, докато приготвям малките палачинки за децата, ми е нужна зверска доза желязна воля, за да устоя на аромата, златистата печена коричка, пухкавото тесто…

Но вече не се налага да устоявам, защото просто ги приготвям в кето вариант- също толкова бързо и не по-малко вкусно.

Можете да си ги гарнирате както със соленичко – крема сирене, солено масълце, бекон, сотирани гъбки или бяло сиренце, така и със сладичко- малинки, къпинки, ягодки, кисело мляко, кокосови стърготини.

За тези, които се вълнуват от количеството въглехидрати- 3.4 г въглехидрати на 100 г палачинки- заслужава си, нали? Две палачинки съдържат 1.6 г въглехидрати. И 146 калории за същия грамаж.

Да не забравя да кажа - вписват се в петнадесетминутното ми правило за приготвяне – подготвят се за 3 минути и се пържат за още 12 минути….Така че какво чакате?





Продукти:

35 г кососово брашно. Това е около ¼ ч.ч. Като ги направите първия път, ще прецените дали това количество ви стига- тестото трябва да стане на средногъста кашичка – да не се разлива, но и да не стои на бучки. И оставете време на кокоса да набъбне и да поеме течността- не почвайте веднага да пържите.

3 големи яйца

2 с.л. разтопено кокосово масло

6 с.л. прясно мляко / кокосово мляко/бадемово мляко. Тук имате избор, според това с какво мляко сте заредили хладилника.

1 ч.л. ванилов екстракт

1 ч.л. подсладител на прах – стевия

Кокосово масло за пърженето

 

Приготвяне:

1.     Яйцата се разбиват с електрически миксер. Към тях се добавят всички останали съставки и се разбиват, докато се образува гладко тесто. То се оставя да престои няколко минути, докато кокосовото брашно поеме течността.

2.     В тиган за палачинки на ниска температура – аз ползвам 3-та степен на котлона  - се разтапя кокосово масло. С въртеливо движение в тигана се изсипват около 2 с.л. от тестото за по една палачинка, така че да се получи кръгла палачинка. Обикновено в тигана се събират по три палачинки. Диаметърът им е около 10 см.

3.     Пържат се на ниска температура на котлона, по около 3 минути от страна, докато почнат да се образуват мехурчета по повърхността. След това се обръщат и се пържат от другата страна. Не увеличавайте котлона, за да не изгорят и не ги въртете често, за да не спаднат.

4.     От цялото тесто стават осем палачинки.

Могат да се съхраняват в хладилник няколко дни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар