Установих, че качената от мен миналата седмица рецепта на Кето руло от тиквички се е наредила доста напред в класацията на Блоговодител за кето рецепти. Явно народът масово се е стреснал от натрупаните килограми от зимата и празниците. Хехехе…защо ли не се изненадвам, опирайки се и на собствения си опит и чувства в момента?
Това ме мотивира да кача още кето рецепти- още повече, че имам една
прилежно събрана купчинка, която чака за споделяне.
Когато правиш кето диета разнообразието е прекрасен стимулатор, за да не се
откажеш още в първите дни, когато въображението ти рисува шоколадови десерти,
уханни питки и какви ли не още въглехидратни изкушения. Но не! Не се оставяйте
да бъдете победени от рутинното си желание да хапвате любимите храни, а
пробвайте нещо ново, което хем ще ви предизвика да разчупите рутината, хем ще ви
се отрази чудесно на фигурата…ако не днес, то след няколко седмици.
Да започнем с кето кокосовите палачинки. У нас си е традиция да се хапват
палачинки в неделя сутрин - обикновено тогава са големите таткови палачинки, а
в събота - малките мамини.
Но сега, докато приготвям малките палачинки за децата, ми е нужна зверска
доза желязна воля, за да устоя на аромата, златистата печена коричка, пухкавото
тесто…
Но вече не се налага да устоявам, защото просто ги приготвям в кето
вариант- също толкова бързо и не по-малко вкусно.
Можете да си ги гарнирате както със соленичко – крема сирене, солено масълце,
бекон, сотирани гъбки или бяло сиренце, така и със сладичко- малинки, къпинки,
ягодки, кисело мляко, кокосови стърготини.
За тези, които се вълнуват от количеството въглехидрати- 3.4 г въглехидрати
на 100 г палачинки- заслужава си, нали? Две палачинки съдържат 1.6 г въглехидрати.
И 146 калории за същия грамаж.
Да не забравя да кажа - вписват се в петнадесетминутното ми правило за приготвяне – подготвят се за 3 минути и се пържат за още 12 минути….Така че какво чакате?
Продукти:
35 г кососово брашно. Това е около ¼ ч.ч. Като ги направите първия път, ще
прецените дали това количество ви стига- тестото трябва да стане на средногъста
кашичка – да не се разлива, но и да не стои на бучки. И оставете време на
кокоса да набъбне и да поеме течността- не почвайте веднага да пържите.
3 големи яйца
2 с.л. разтопено кокосово масло
6 с.л. прясно мляко / кокосово мляко/бадемово мляко. Тук имате избор,
според това с какво мляко сте заредили хладилника.
1 ч.л. ванилов екстракт
1 ч.л. подсладител на прах – стевия
Кокосово масло за пърженето
Приготвяне:
1.
Яйцата
се разбиват с електрически миксер. Към тях се добавят всички останали съставки
и се разбиват, докато се образува гладко тесто. То се оставя да престои няколко
минути, докато кокосовото брашно поеме течността.
2.
В тиган
за палачинки на ниска температура – аз ползвам 3-та степен на котлона - се разтапя кокосово масло. С въртеливо
движение в тигана се изсипват около 2 с.л. от тестото за по една палачинка,
така че да се получи кръгла палачинка. Обикновено в тигана се събират по три
палачинки. Диаметърът им е около 10 см.
3.
Пържат
се на ниска температура на котлона, по около 3 минути от страна, докато почнат
да се образуват мехурчета по повърхността. След това се обръщат и се пържат от
другата страна. Не увеличавайте котлона, за да не изгорят и не ги въртете
често, за да не спаднат.
4.
От
цялото тесто стават осем палачинки.
Могат да се съхраняват в хладилник няколко дни.
Няма коментари:
Публикуване на коментар