Идва един момент през пролетта, в който установяваме със съпруга ми, че се налага едно бързо и всеотдайно подобряване на физическата ни форма, за да няма разочарования като сменяме зимния с летния гардероб, а още повече, когато купуваме нови дрехи за сезона.
И
тази година пред перспективата да не вляза в двата ленени панталона, които в
прилив на ентусиазъм си купих по Интернет, старателно се заех с подготовката на
кето периода, през който трябва да преминем, за да достигнем заветната лятна
ваканция и някакво що-годен приемливо физическо състояние. И не, не съм си
много добре – сравнявам се със самата себе си в прежни пред-летни и идеалните
килограми, към които се стремя отвреме навреме.
Та
днес стартирам нова рубрика- кето рубрика и ще започна с любимото на сестра ми
кето руло от тиквички. Веднъж ни беше поканила у тях и ме изненада с него за
предястие, но ние вкъщи го консумираме като основно - напълно достатъчно е,
когато са преминали първоначалният глад и озлобление срещу диетата и сме си
свили достатъчно стомасите.
Врънках
я известно време за рецепта и тя ми я прати по Вайбър. После я загубих няколко
пъти, чудех се в кое приложение да я търся и тя ми я прати пак. И когато бях на
път да я изгубя за втори път, ненадейно я открих , когато изобщо не я търсех и
я включих в едно обедно меню.
Първият
път я сбърках и то защо? Ами защото четох освен рецептата, пратена от сестра
ми, други подобни рецепти и в една от тях една „умна“ дама съветваше да извадя
рулото от хартията за печене и да го навивам. Разбира се, аз започнах да го
отделям от нея още топло, при което го счупих и накрая го ядох омесено с
плънката като някаква вкусна, но доста грозна на вид купчина кето каша. И го
ядох сама. Цели три дни, докато ми втръсна.
Сестра
ми ми обърна внимание все пак, че би било добре да поглеждам рецептата поне
първия път, докато я правя и затова след като мина първоначалното разочарование
от провала, опитах пак. И този път се получи перфектно – и вкусно, и красиво.
Дори на гости го предложих, когато вече бях сигурна, че няма да ги отровя😊.
Затова рецептата каца в моя онлайн
кулинарен указател- да си стои за ежегодните кето маратони.
Продукти:
2 броя средно големи тиквички- не се
белят, само се измиват
200 г настъргано жълто сирене ( ползвам
гауда или моцарела, голяяяяям пакет)
100 г бяло сирене- това е в оригиналната
рецепта, но аз щедро натроших почти цяла плочка, която е по-скоро 200 г…но пак
си стана чудесно.
3 яйца
Подправки: сол, черен
пипер, зелени подправки (копър, магданоз, риган) пушен червен пипер, кимион –
каквото обичате. Аз купувам една смес от три пипера и меля вътре, за да бъде
малко по-пикантно. Имам също и една пикантна червена смес от био магазина, от
която поръсих малко, защото така или иначе мъжът ми слага люто във всяко ядене,
да му спестя усилието.
Зехтин
За плънката:
200 г крема сирене Филаделфия (открих,
че има олекотен вариант и много се зарадвах)
200 г заквасена сметана
100 г бяло сирене
2 скилидки чесън
Пресен копър и магданоз
Магданоз,
Кората на един лимон – това последното
ми е най-любимата част от смесените вкусове в това руло, едно цитрусово
намигване към небцето, точно когато си си напълнил устата с доста крема сирене,
едно ароматно парченце от коричката „пуква“ между зъбите и отпуска малка доза
свежест и киселичко.
Приготвяне:
1. Измивам тиквичките, пускам ги да се настържат на робота и
ги посолявам. Във всички рецепти пишеше да ги отцедя, но напразно чаках от гевгира
да се отцеди някаква течност- явно тук ползвам доста сух сорт.
2. Изсипвам тиквичките в голяма купа и към тях прибавям
яйцата, подправките, жълтото и бялото сирене като разбърквам добре. След първоначалното
разбъркване с дървена лъжица, разбърквам с ръка, за ужас на мъжа ми, който никога
не би пипнал без бъркалка/вилица/лъжица.
3. Покривам правоъгълна тава с хартия за печене, мажа я с малко зехтин и
изсипвам сместа в нея. Заглаждам я внимателно, гледам сместа да запази
правоъгълна форма и да не е много тънко „тестото“- около 5 см.
4. Загрявам фурната на 200 г и пека до зачервяване. Пече се
около 25 мин.
5. Сега внимание – като извадите от фурната, не бързайте да
отлепяте от хартията, ако не ви се ядат остатъци с лъжица. Изчакайте да изстине
и в това време пригответе плънката.
6. За плънката:
пресовайте двете скилидки, разбъркайте добре в купа сметаната и Филаделфията. Добавете
бялото сирене. Накрая сложете чесъна, пресните нарязани копър и магданоз, както
и лимоновата кора.
7. Намажете равномерно плънката върху кората. Хванете единия
край на кората и започнете да навивате, като при навиването постепенно
отлепяйте внимателно хартията за печене до пълното навиване на рулото.
8. Поставете в подходяща продълговата чиния, поставете
отгоре прозрачно фолио и оставете в хладилника за два часа, а най-добре цяла
нощ- колкото повече седи, по-вкусно става.
Няма коментари:
Публикуване на коментар