Яли ли сте някога пълнен артишок? Аз не бях…доскоро. Това е онзи зелен, кълбовиден зеленчук, който много прилича на голямо зелено цвете. Според девер ми пък приличал на кактус и дори ме пита на шега дали съм приготвила кактус за вечеря.
Артишокът се радва на богати хранителни съставки (витамин С, витамин В
фолат и микроелементи като желязо, мед и магнезий), землист вкус и разбира се, достъпен
през пролетта. Пролетта е пиковият сезон, в който може да се намери артишок на
пазара. Много пъти съм минавала покрай него на сергиите, но като не знаех как
да го приготвя, отминавах и си обещавах, че първо ще намеря рецепта и после ще
се върна, въоръжена с нея, за да го купя най-сетне.
Французите го консумират предимно сварен в подсолена вода с лимон, за да
запази зеления си цвят, с накъсани листенца и с малка купичка сос от зехтин,
разтопено масло и лимонов сок, в които
да топите тези листенца. Листенцата се изсмукват, ефектът е малко като да си чоплиш
слънчогледови семки – вкусно и пристрастяващо.
Аз обаче си намерих една симпатична италианска рецепта за пълнен артишок
със сушени домати, която ми допадна доста повече от листенца със сос. Не само се
получава красиво предястие, но и е изключително вкусно и питателно…така че
действайте!
Продукти за две порции:
Артишок – 2 бр.
Лимон – 1 бр.
Галета – 60 г.
Настърган пармезан – 120 г. (може да използвате и друго жълто сирене или
кашкавал, но най-добре е да се придържате към пармезана)
Яйца – 3 броя
Сушени домати – 50 г.
Скилидки чесън- 4 бр.
Пресен босилек- 4- 5 листенца
Сол, черен пипер
Среда от хляб – 130 г.
Зехтин
Приготвяне:
1.
Артишокът
се приготвя по следния начин: първо се отрязва дръжката в основата, а след това
се отрязва върха на короната на 3 см поне от върха и се отстранява. По този
начин артишокът може да остане после прав в чинията. После се махат
най-външните листа, а тези които остават, им се подрязват връхчетата. Ако имате
съмнения, в Ютюб има много клипчета, където в рамките на минутка ви показват
как точно става почистването.
2.
Скилидките
чесън се пресоват.
3.
Сушените
домати и босилекът се нарязват на ситно.
4.
Средата
от хляба се накисва във вода и се наронва в купичка на малки парченца.
5.
Кипва
се вода на котлона в голяма тенджера и артишокът се вари вътре с лимоновия сок
в продължение на 35 мин.
6.
През
това време за пълнежа в купа се смесват галетата, пармезанът, сушените домати,
чесънът, босилекът и наронената среда от хляб. Добавят се сол и черен пипер и
хубаво се размесва в купата.
7.
Артишокът
се изважда от тенджерата и се издълбава в средата като се маха сърцевината и
влакнестата част. И не се притеснявайте, наистина изглежда сякаш се маха голямо
количество, но накрая пак остава достатъчно за ядене😊.
8.
Листата
малко се разтварят с ръце и пълнежът се изсипва с малка лъжичка първо в средата
на артишока, а после и между редовете
листа.
9.
Малка
тава се застила с хартия за печене. Напълненият артишок се поставя в тавичката
и леко се намазва със зехтин.
10. Пече се 20 мин на 180 градуса в загрята фурна. Вкусен е както топъл, така и студен.
Няма коментари:
Публикуване на коментар