четвъртък, 28 април 2022 г.

ПЪЛНЕН АРТИШОК ПО ИТАЛИАНСКИ СЪС СУШЕНИ ДОМАТИ

 Яли ли сте някога пълнен артишок? Аз не бях…доскоро. Това е онзи зелен, кълбовиден зеленчук, който много прилича на голямо зелено цвете. Според девер ми пък приличал на кактус и дори ме пита на шега дали съм приготвила кактус за вечеря.

Артишокът се радва на богати хранителни съставки (витамин С, витамин В фолат и микроелементи като желязо, мед и магнезий), землист вкус и разбира се, достъпен през пролетта. Пролетта е пиковият сезон, в който може да се намери артишок на пазара. Много пъти съм минавала покрай него на сергиите, но като не знаех как да го приготвя, отминавах и си обещавах, че първо ще намеря рецепта и после ще се върна, въоръжена с нея, за да го купя най-сетне.

Французите го консумират предимно сварен в подсолена вода с лимон, за да запази зеления си цвят, с накъсани листенца и с малка купичка сос от зехтин, разтопено масло  и лимонов сок, в които да топите тези листенца. Листенцата се изсмукват, ефектът е малко като да си чоплиш слънчогледови семки – вкусно и пристрастяващо.

Аз обаче си намерих една симпатична италианска рецепта за пълнен артишок със сушени домати, която ми допадна доста повече от листенца със сос. Не само се получава красиво предястие, но и е изключително вкусно и питателно…така че действайте!



Продукти за две порции:

Артишок – 2 бр.

Лимон – 1 бр.

Галета – 60 г.

Настърган пармезан – 120 г. (може да използвате и друго жълто сирене или кашкавал, но най-добре е да се придържате към пармезана)

Яйца – 3 броя

Сушени домати – 50 г.

Скилидки чесън- 4 бр.

Пресен босилек- 4- 5 листенца

Сол, черен пипер

Среда от хляб – 130 г.

Зехтин

Приготвяне:

1.     Артишокът се приготвя по следния начин: първо се отрязва дръжката в основата, а след това се отрязва върха на короната на 3 см поне от върха и се отстранява. По този начин артишокът може да остане после прав в чинията. После се махат най-външните листа, а тези които остават, им се подрязват връхчетата. Ако имате съмнения, в Ютюб има много клипчета, където в рамките на минутка ви показват как точно става почистването.

2.     Скилидките чесън се пресоват.

3.     Сушените домати и босилекът се нарязват на ситно.

4.     Средата от хляба се накисва във вода и се наронва в купичка на малки парченца.

5.     Кипва се вода на котлона в голяма тенджера и артишокът се вари вътре с лимоновия сок в продължение на 35 мин.

6.     През това време за пълнежа в купа се смесват галетата, пармезанът, сушените домати, чесънът, босилекът и наронената среда от хляб. Добавят се сол и черен пипер и хубаво се размесва в купата.

7.     Артишокът се изважда от тенджерата и се издълбава в средата като се маха сърцевината и влакнестата част. И не се притеснявайте, наистина изглежда сякаш се маха голямо количество, но накрая пак остава достатъчно за ядене😊.

8.     Листата малко се разтварят с ръце и пълнежът се изсипва с малка лъжичка първо в средата на артишока, а после и  между редовете листа.

9.     Малка тава се застила с хартия за печене. Напълненият артишок се поставя в тавичката и леко се намазва със зехтин.

10. Пече се 20 мин на 180 градуса в загрята фурна.  Вкусен е както топъл, така и студен.

 












Няма коментари:

Публикуване на коментар