сряда, 19 декември 2012 г.

Емпанадас


Емпанадас

Продукти:
За тестото:
300 мл вода
100 гр маргарин
2 шипки сол
300 г брашно
За плънката:
50 г маргарин
1 гл лук
400 г телешка кайма
1 чл риган
1 чл червен пипер
1 чл кимион
Лют пипер на вкус
1 чл Маги Вълшебен вкус (или Вегета)
2 сл доматено пюре
50 г маслини (без костилки)
2 яйца, един сварен картоф


Приготвяне :
Брашното и маргаринът се смесват, заедно със солта – аз ги пускам в робота, добавям 5 лъжици студена вода. Става меко тесто, което увивам във фолио и го оставям 30 мин в хладилника.
Приготвя се плънката, като в маслото се запържва нарязаният на дребно лук и каймата до порозовяване. Прибавят се подправките, Маги вълшебен вкус и доматеното пюре, разтворено в 1 кафена чаша топла вода. Сместа се задушава, докато остане на мазнина. Добавят се ситно нарязаните маслини и предварително сварените яйце и картоф. Разбърква се и се оставя настрани.

Тестото се разточва на тънка кора и се правят кръгове с диаметър 6 см - аз ползвам чаша с по-остър ръб. Във всеки кръг се слага от плънката, краищата се притискат- може да се намажат с вода, за да прилепнат по-добре. Подреждат се в тава с хартия за печене. Намазват се със жълтъка на другото яйце или с мляко (аз предпочитам второто). Пекат се около 15 минути в предварително загрята фурна на 220 градуса, докато станат златисти.


Няма коментари:

Публикуване на коментар