вторник, 1 януари 2013 г.

Пита слънце

Празнична пита

Много рецепти има из нета за подобна пита - но точно тази няма да намерите другаде - освен това е със сиренце, което според моите домашни е безспорно соленичко предимство:)




Продукти (да бъдат на стайна температура, а не от хладилника):
3 яйца (плюс един жълтък за намазване на готовата пита)
1 кофичка кисело мляко (400 мл)
3 сл олио
1 сл захар
1 пакетче краве масло (от 125 гр)
200 гр сирене
1 кубче мая
1 кг брашно (или колкото поеме за омесване на меко тесто)

Приготвяне:
Размива се маята в малко хладка вода, заедно със захарта. Яйцата се разбиват, към тях се прибавят млякото и солта. В средата на брашното се прави кладенче и там се изсипват течните съставки – разтворената мая и яйчената смес. Замесва се меко тесто. Постепенно се добавя олиото. Оставя се да втаса, аз го слагам във фурната на лампа.

Втасалото тесто се разделя на четири топки, като едната е доста по-малка от другите и ще послужи за център на питата. Всяка от другите три топки се разточва на кора с дебелина 1 см. Първата се намазва с разтопено масло и натрошено сирене, отгоре се поставя втората кора, тя също се намазва и се слага сирене, после върху нея третата, която само се намазва. Така слепените кори се разрязват на 16 части като торта и се навиват на рулца от от върха към основата. Редят се в кръг около централното топче тесто. С останалото разтопено масло се намазва цялата пита, оставя се да втаса отново. Преди опичане се намазва с жълтък.
 Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна за 40 минути. Ако отгоре започне да се препича, покрийват с алуминиево фолио и продължавате печенето.








 (снимките са на питата преди и след втасване, а на втората вече съм я намазала с масло)








Единственият проблем тази година беше, че не разполагах с достатъчно голяма тава за опичането на питата и долната част беше "стегната в металния пръстен на тавата, стана малко като букет:). но това е просто допълнителен ефект :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар