Много рецепти има из нета за подобна пита - но точно тази няма да намерите другаде - освен това е със сиренце, което според моите домашни е безспорно соленичко предимство:)
Продукти (да бъдат на стайна температура, а не от хладилника):
3 яйца (плюс един жълтък за намазване на готовата пита)
1 кофичка кисело мляко (400 мл)
3 сл олио
1 сл захар
1 пакетче краве масло (от 125 гр)
200 гр сирене
1 кубче мая
1 кг брашно (или колкото поеме за омесване на меко тесто)
Приготвяне:
Размива се маята в малко хладка вода, заедно със захарта. Яйцата се разбиват, към тях се прибавят млякото и солта. В средата на брашното се прави кладенче и там се изсипват течните съставки – разтворената мая и яйчената смес. Замесва се меко тесто. Постепенно се добавя олиото. Оставя се да втаса, аз го слагам във фурната на лампа.
Втасалото тесто се разделя на четири топки, като едната е доста по-малка от другите и ще послужи за център на питата. Всяка от другите три топки се разточва на кора с дебелина 1 см. Първата се намазва с разтопено масло и натрошено сирене, отгоре се поставя втората кора, тя също се намазва и се слага сирене, после върху нея третата, която само се намазва. Така слепените кори се разрязват на 16 части като торта и се навиват на рулца от от върха към основата. Редят се в кръг около централното топче тесто. С останалото разтопено масло се намазва цялата пита, оставя се да втаса отново. Преди опичане се намазва с жълтък.
Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна за 40 минути. Ако отгоре започне да се препича, покрийват с алуминиево фолио и продължавате печенето.
(снимките са на питата преди и след втасване, а на втората вече съм я намазала с масло)
Няма коментари:
Публикуване на коментар