понеделник, 21 януари 2013 г.

Бистра супа топчета

Тази рецепта се различава от традиционната супа топчета, която прави майка ми и чиято рецепта така и не научих. Но тъй като стана успешна и не е трудна, споделям с вас приготвянето й.


Продукти:
2 сл. олио
¾ глава кромид лук
1 морков
1 сл доматено пюре
1 сл универсална подправка (например Вегета)
3-4 стръка магданоз
2 снопчета фиде
1 чл сол
За топчетата:
200 г кайма
4 сл ориз
¼ гл кромид лук
½ чл сол
1 сл магданоз
 и 1 белтък

Приготвяне:
Оризът се вари 10 мин в 2 чч вряща вода, след което се отцежда и водата се запазва. В купа се смесват оризът, каймата, белтъкът, солта и наситнените ¼ глава лук и магданоза. Омесва се смес, от която се оформят топчета.
Морковът и останалият лук се нарязват и се задушават в тенджера с сгорещеното олио около 30 секунди. Налива се 1.2 л гореща вода, посолява се и се вари под капак 10 мин на тих огън. Добавя се доматеното пюре и щом водата заври, добавят се топчетата и варенето продължава още 15 минути.

Накрая се добавя универсалната подправка и начупеното фиде и се долива оризовата вода. След 5 минути супата се поръсва с магданоз и е готова.


Няма коментари:

Публикуване на коментар