Много обичам гювечета, но понякога са ми доста солени и затова търсех рецепта с по-различен, нетрадиционен вкус...като тази, която харесах за първи път в Кухнята на Звездев, но почти напълно смених съставките, според предпочитанията в моето семейство:
Продукти за 4
порции:
500 г
пилешки гърди
1 буркан
стерилизирани гъби
200 мл
заквасена сметана
4 яйца
1 гл кромид
лук
5 сл олио
3 сл сладка
царевица от буркан
2 моркова
1 чл сол
¼ чл захар
4 стръка
ситно нарязан магданоз
150 г
настърган кашкавал
Черен пипер
на вкус
Приготвяне:
Пилешкото филе се нарязва на
кубчета от по 1-2 см, поръсва се с черен пипер и сол и се оставя да ги поеме 10
мин.
Лукът се нарязва на дребно и се
задушава за минута в сгорещено олио. Към лука се прибавят нарязаните на колелца
моркови и гъбите и се задушават за около 5 минути.
В съда се добавя пилешкото,
разбърква се. Добавят се захарта и сметаната и ястието се задушава на слаб огън
под капак за 15 мин.
Добавя се и царевицата, дръпва се от огъня, разбърква се с топеното сирене и накрая се прибавя ситно нарязаният магданоз.
Сместа се разпределя в гюведжета
като не бива да надвишава 2/3 от височината им. Поръсва се с настърган
кашкавал. В средата се прави кладенче, чуква се по едно яйце във всяко
кладенче. Ястието се поставя в леко затоплена фурна . температурата се
увеличава до 180 градуса и се пече около 30 мин.
Няма коментари:
Публикуване на коментар