вторник, 29 януари 2013 г.

Млечно пилешко гювече



Много обичам гювечета, но понякога са ми доста солени и затова търсех рецепта с по-различен, нетрадиционен вкус...като тази, която харесах за първи път в Кухнята на Звездев, но почти напълно смених съставките, според предпочитанията в моето семейство:

Продукти за 4 порции:
500 г пилешки гърди
200 г топено сирене за мазане с аромат на чесън
1 буркан стерилизирани гъби
200 мл заквасена сметана
4 яйца
1 гл кромид лук
5 сл олио
3 сл сладка царевица от буркан
2 моркова
1 чл сол
¼ чл захар
4 стръка ситно нарязан магданоз
150 г настърган кашкавал
Черен пипер на вкус



Приготвяне:
Пилешкото филе се нарязва на кубчета от по 1-2 см, поръсва се с черен пипер и сол и се оставя да ги поеме 10 мин.
Лукът се нарязва на дребно и се задушава за минута в сгорещено олио. Към лука се прибавят нарязаните на колелца моркови и гъбите и се задушават за около 5 минути.
В съда се добавя пилешкото, разбърква се. Добавят се захарта и сметаната и ястието се задушава на слаб огън под капак за 15 мин.
Добавя се и царевицата, дръпва се от огъня, разбърква се с топеното сирене и накрая се прибавя ситно нарязаният магданоз. 



Сместа се разпределя в гюведжета като не бива да надвишава 2/3 от височината им. Поръсва се с настърган кашкавал. В средата се прави кладенче, чуква се по едно яйце във всяко кладенче. Ястието се поставя в леко затоплена фурна . температурата се увеличава до 180 градуса и се пече около 30 мин.








Няма коментари:

Публикуване на коментар