Лучената супа е класическо френско ястие. то се поднася с филийки чеснов хляб. внимателното бавно запържване засива аромата на лука като премахва леко горчивия вкус, който се появява при бърза обработка
Продукти:
7 сл зехтин
2 пресовани
скилидки чесън
900 г кромид
лук, нарязан на кръгчета
2 равни сл
пшенично брашно
2.5 л
пилешки бульон
200 мл
червено вино
1 ½ чл сол
Смлян черен
пипер
16 филийки
франзела
50 г
настъргано сирене грюйер (или кашкавал)
Приготвяне:
В купичка се смесват 3 сл зехтин
с пресования чесън и се похлупва. Оставя се настрани.
Останалият зехтин се загрява и в
него внимателно се запържва лукът, около 20 мин, докато стане бледозлатист. Фурната
се загрява до 200 градуса.
Към запържения лук се добавя
брашното, после виното, бульона, солта и черния пипер. Сместта се оставя да
заври, котлонът се намаля и супата ври още 15 минути на тих огън.
Филийките от франзела се намазват
от двете страни със зехтиново-чеснова смес (а по желание и леко се посоляват). Подреждат
се в тава и се пекат 10 мин в загрятата фурна.
Във всяка чиния се поставят по две филийки франзела и
супата се изсипва върху тях. Поръсва се с кашкавала и се сервира.Източник:Рийдърс Дайджест
Няма коментари:
Публикуване на коментар