понеделник, 18 март 2013 г.

Лучена супа


Лучената супа е класическо френско ястие. то се поднася с филийки чеснов хляб. внимателното бавно запържване засива аромата на лука като премахва леко горчивия вкус, който се появява при бърза обработка

Продукти:
7 сл зехтин
2 пресовани скилидки чесън
900 г кромид лук, нарязан на кръгчета
2 равни сл пшенично брашно
2.5 л пилешки бульон
200 мл червено вино
1 ½ чл сол
Смлян черен пипер
16 филийки франзела
50 г настъргано сирене грюйер (или кашкавал)

Приготвяне:
В купичка се смесват 3 сл зехтин с пресования чесън и се похлупва. Оставя се настрани.
Останалият зехтин се загрява и в него внимателно се запържва лукът, около 20 мин, докато стане бледозлатист. Фурната се загрява до 200 градуса.
Към запържения лук се добавя брашното, после виното, бульона, солта и черния пипер. Сместта се оставя да заври, котлонът се намаля и супата ври още 15 минути на тих огън.
Филийките от франзела се намазват от двете страни със зехтиново-чеснова смес (а по желание и леко се посоляват). Подреждат се в тава и се пекат 10 мин в загрятата фурна.
Във всяка чиния се поставят по две филийки франзела и супата се изсипва върху тях. Поръсва се с кашкавала и се сервира.


Източник:Рийдърс Дайджест

Няма коментари:

Публикуване на коментар