Тази прекрасна пролетна рецепта
има няколко предимства:
1. Лесна за приготвяне: не се меси тесто
за платка, използват се готови кори, което ми спестява половината време от
приготвяне на обикновена тарта или киш
2. Полезна: в нея има само 28 г
въглехидрати на порция и 12 г мазнини, от които само 3 г са наситени
3. Вкусна: печените зеленчуци и
подправките (особено мащерката) й придават неустоим средимезноморски чар
400 г тиквички
400 г патладжани
1 червена чушка, нарязана на едри парчета
1 жълта чушка, нарязана на едри парчета
150 г червен лук, нарязан на дебели шайби
1 чл нарязан пресен розмарин или мащерка, плюс стръкове за украса (по
желание)
3 сл зехтин
1 скилидка чесън, нарязана или пресен чесън на листа
Сол и черен пипер
4 точени кори
100 г сирене моцарела, нарязано на ивички
Приготвяне:
Фурната се загрява на 200 градуса. Патладжаните и тиквичките се
нарязват на кръгчета. Всички зеленчуци се подреждат на един пласт в тава,
поръсват се с розмарина (мащерката) и чесъна и 2 лъжици зехтин. Продправят се
със сол и черен пипер на вкус и се пекат 40 минути на фурна, докато омекнат и
покафенеят.
Междувременно във форма за тарта се поставят точените кори, с мазнина
между тях (остатъкът от зехтина) и ръбовете се подгъват навътре, за да се
оформи като „легло” за пълнежа на тартата.
Пекат се 5-8 минути, докато станат златисти.
Намалява се фурната на 160 градуса. В тестената форма се изсипват
печените зеленчуци и се поръсват със сиренето и нарязаните розмарин и мащерка. Тартата
се пече още 10 минути, докато се разтопи сиренето.
Реже се на четири порции и се поднася топла.
Други предложения:
Моцарелата може да се замени с пармезан (2 сл), смесен с препечена
галета (1 чл). може също да се опита с кашкавал.
Печчените зеленчуци могат да се разнообразят, по желание, като
например се прибавят кръгчета морков.
Няма коментари:
Публикуване на коментар